Όλγα Μούσιου-Μυλωνά

Προσωπική ιστοσελίδα

Facebook Twitter RSS Feed 
Οι θέσεις της μείζονος μειοψηφίας PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Ολγα Μουσιου   
Πέμπτη, 19 Αύγουστος 2010 15:45

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

ΣΤΙΣ 19-11-2008

 

 
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας σχετικά με το μείζον θέμα που έχει ανακύψει για τη στέγαση του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας, μετά από πρωτοβουλία των Συμβούλων της μείζονος και της ελάσσονος μειοψηφίας (αρ. πρωτ.: 17736 / 12-11-2008), που έγινε την Τρίτη, 18-11-2008, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας (Εργατικές κατοικίες Αγίου Μηνά) παρουσιάστηκαν οι παρακάτω θέσεις και προτάσεις, που εκφράζουν τις απόψεις της μείζονος μειοψηφίας για το θέμα:
 
1. Οι φοιτητές των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας είναι σημαντικός πυλώνας της πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής μας και αποτελεί ξεχωριστό προνόμιο για το Δήμο Φλώρινας η παρουσία τους. Αν το όραμα του Πανεπιστημίου είναι κεντρικός στόχος για τη Φλώρινα, η κορωνίδα αυτού του οράματος ήταν και είναι το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών. Για αυτό και η στήριξη όλων μας στα δίκαια αιτήματά των φοιτητών για εξεύρεση υποδομών είναι δεδομένη και απεριόριστη.
 
2. Είναι προφανές ότι η πολυδιάσπαση της σχολής και του πανεπιστημιακού ιστού έχει αρνητικές συνέπειες στις σπουδές και στην κοινωνικοποίηση των φοιτητών. Μια Σχολή Καλών Τεχνών έχει, επίσης, ιδιαίτερες κτιριολογικές προϋποθέσεις και χρειάζεται καλαίσθητους και οργανωμένους χώρους. Είναι σημαντικό ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός μας να προβλέπει την ενιαιοποίηση του Τμήματος.
 
3. Η Φλώρινα έχασε μια πολύ σημαντική ευκαιρία να έχει τις απαραίτητες υποδομές, όταν πριν 4 χρόνια το Πανεπιστήμιο διέθετε 900.000 ευρώ για μελέτες και 23 εκατ. ευρώ για κτίρια και η παρούσα Δημοτική αρχή αρνήθηκε πεισματικά την παραχώρηση τουλάχιστον μέρους του μέρους του στρατοπέδου Τάγαρη. Για αυτήν την άρνηση, τις συνέπειες της οποίας αντιμετωπίζουμε σήμερα, ποιος θα λογοδοτήσει στους πολίτες της περιοχής μας;
 
4. Η πρόταση της Διοικούσας Επιτροπής είναι να χτιστεί ένα νέο καλύτερο κτίριο για τις Σχολικές Μονάδες που συστεγάζονται με το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, ώστε οικειοθελώς να φύγουν τα σχολεία και να παραχωρηθεί το κτίριο στο Πανεπιστήμιο. Ο Νομάρχης, κ. Βοσκόπουλος, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του (Ράδιο Λέχοβο, Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2008) είπε ότι έχει έτοιμα χρήματα για ανέγερση σχολικών μονάδων, αρκεί να του προτείνει ο Δήμος οικόπεδα. Όμως, πού να βρει ο Δήμος οικόπεδα, όταν έχει χαθεί η προοπτική της επέκτασης του σχεδίου πόλεως;
 
5. Η απόφαση για την αντιμετάθεση αιθουσών του 3ου Ενιαίου Λυκείου με το Πανεπιστήμιο την προηγούμενη χρονιά (2007) αποδείχτηκε ότι δεν έλυσε το πρόβλημα, δικαιώνοντας τη στάση μας (27-7-2008), στην οποία καταλήξαμε γιατί δεν προτείνονταν ταυτόχρονα και μια πιο μακρόπνοη λύση. Αντίθετα, η Δημοτική αρχή στη συνέχεια υιοθέτησε τις προτάσεις μας για την παραχώρηση του Δημοτικού Σχολείου Πρώτης και του Μεσονησίου, τις οποίες είχε απαξιώσει όταν τις καταθέσαμε.
 
6. Η «Δαμόκλειος σπάθη» της απώλειας της Σχολής, που βρίσκεται διαρκώς απειλητικά πάνω μας από την έλλειψη των υποδομών, σε συνδυασμό με την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για το μέλλον των Πανεπιστημιακών Τμημάτων και των Τμημάτων Τ.Ε.Ι. της Φλώρινας, που αργοσβήνουν εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης, επιβεβαιώνουν την απουσία πολιτικής βούλησης για τον τόπο μας και τον πολιτικό εμπαιγμό που υποκρύπτουν οι πολλές αλλά άκαρπες  επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών στο νομό μας.
 
7. Η πρόταση της μείζονος μειοψηφίας είναι να πιεστεί η Διοίκηση του ΟΑΕΔ να παραχωρήσει στο Πανεπιστήμιο χώρους που δεν τους χρησιμοποιεί για ένα χρονικό διάστημα, μέχρι να δρομολογηθεί η μόνιμη λύση, ή να κατασκευαστούν λυόμενα βαρέως τύπου κτίρια σε χώρους του Πανεπιστημίου ή του στρατοπέδου Τάγαρη. Δυστυχώς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τη συνεδρίαση, δεν προχώρησε στις απαιτούμενες διαδικασίες της ψηφοφορίας και έκλεισε αυταρχικά και βεβιασμένα τη συνεδρίαση, προκειμένου να μην ληφθεί καμιά απόφαση, παρότι παρευρίσκονταν ως εκείνη την ώρα όλοι οι θεσμικοί και οι εκπρόσωποι των φορέων.
 
8. Ο Δήμαρχος παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο, σαν να ήταν δικό του επίτευγμα, την Προγραμματική Σύμβαση της Νομαρχίας Φλώρινας με την ΑΝΚΟ, που προβλέπει την μελέτη για την κατασκευή υποδομών στα ιδιόκτητα στρέμματα του Πανεπιστημίου. Επιπλέον, αφού υπερτόνισε την μεγάλη του προσφορά στο Πανεπιστήμιο, δηλ. την διαμόρφωση των αιθουσών του 3ου Λυκείου και την πληρωμή του ρεύματος (αλήθεια με ποια απόφαση;), έκανε ένα αναλυτικό μάθημα «ευπρέπειας», όπως το συνηθίζει, προς όλους, και κυρίως προς την επικεφαλής της μειοψηφίας, και άφησε πολλά υπονοούμενα (για ποιον άραγε;) για τους υποκινητές της κατάληψης, η οποία σαφώς είχε συμβολικό χαρακτήρα.
 
9. Οι τοποθετήσεις των θεσμικών εκπροσώπων και των τοπικών φορέων, που προσκλήθηκαν και ανταποκρίθηκαν όλοι με διάθεση, ήταν πολύ ενδιαφέρουσες. Η παρουσία τους στη συνεδρίαση ήταν σύσσωμη, ομόψυχη και εξαιρετικά σημαντική και τους συγχαίρουμε για αυτό. Μια παρουσία που υπογράμμισε την ανάγκη της προσφοράς όλων μας στο Πανεπιστήμιο και ιδιαίτερα του Δήμου, που έχει και την αρμοδιότητα και τις δυνατότητες να το πράξει. Άλλωστε, όπως φάνηκε και στη συνεδρίαση, είναι κοινή πεποίθηση όλων μας ότι το μέλλον της Φλώρινας συναρτάται άμεσα με την ανάπτυξη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας.
 

 

Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας  
Όλγα Μούσιου-Μυλωνά    
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Γιάννης Μουρατίδης
Αλεξάνδρα Κεβρεκίδου
Μάγγος Παύλος
Αριστοτέλης Γεωργιάδης

 

 

 

 

 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Δήμος Φλώρινας Οι θέσεις της μείζονος μειοψηφίας
Διαφήμιση

Στατιστικά

Μέλη : 2
Περιεχόμενο : 166
Σύνδεσμοι : 6
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 535058