Όλγα Μούσιου-Μυλωνά

Προσωπική ιστοσελίδα

Facebook Twitter RSS Feed 
8 Μαρτίου PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Ολγα Μουσιου   
Τρίτη, 17 Αύγουστος 2010 12:01

«8 Μαρτίου, μέρα της Γυναίκας
Το μισό του Ουρανού, το μισό της Ζωής γιορτάζει»


Αφιερωμένο στην Κωνσταντίνα Κούνεβα

Σε κάθε ευνομούμενη χώρα του κόσμου, σε κάθε σύγχρονη, δημοκρατική κοινωνία πολιτών που επαγγέλλεται τη δικαιοσύνη και την ισότητα ευκαιριών, η θέση της γυναίκας και ο ρόλος της αποτελούν το πιο ασφαλές μέτρο ισονομίας και ισοπολιτείας και το πιο αδιαμφισβήτητο κριτήριο πολιτισμού και προόδου.
 
Η γυναίκα για χιλιάδες χρόνια υπήρξε ένα ανυπεράσπιστο θύμα της ανδρικής βίας, ενώ και σήμερα ακόμα η θέση της εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά επισφαλής σε πολλά μέρη της γης. Οι διεθνείς στατιστικές (www.unesko.com) παρουσιάζουν συγκλονιστικά στοιχεία:
 
 • Τα 2/3 των 875 εκατομμυρίων αναλφάβητων ενήλικων είναι γυναίκες και τα 2/3 των 90 εκατομμυρίων αναλφάβητων παιδιών είναι κορίτσια.
 • 15 εκατομμύρια κοπέλες το χρόνο γίνονται μητέρες στην πρώιμη εφηβεία και περισσότερες από 530.000 γυναίκες πεθαίνουν ετησίως από έλλειψη ιατρικής φροντίδας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού.
 • Οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι οι πρώτοι αποδέκτες της βίας σε πολέμους και συρράξεις. Είναι τα θύματα των συστηματικών βιασμών που χρησιμοποιούνται ως όπλα πολέμου και «εθνοκάθαρσης». Τα 80% των προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά.
 • Οι γυναίκες είναι τα πρώτα θύματα της φτώχειας και της ανεργίας. Εκατομμύρια γυναίκες ζούνε με λιγότερο από 1 ευρώ τη μέρα και πολλές από αυτές εξαναγκάζονται στην πορνεία και στη διακίνηση σαν να είναι εμπορεύματα.
 • Περισσότερες από 60 εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο δολοφονούνται κάθε χρόνο από πρόθεση ή από παραμέληση.  Επίσημες αιτίες θανάτου: φόνοι, ξυλοδαρμοί, κάψιμο, υποσιτισμός, πορνεία, καταναγκαστική εργασία, ενώ εκτός στατιστικών βρίσκονται οι αμβλώσεις λόγω επιλογής φύλου.
 • 130 εκατομμύρια γυναίκες (2 εκατομμύρια κορίτσια κάθε χρόνο) έχουν υποστεί και εξακολουθούν να υφίστανται ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων (κλειτοριδεκτομή) σε χώρες της Αφρικής, εξαιτίας μιας τραγικής παράδοσης που θέλει τη γυναίκα όργανο αναπαραγωγής, χωρίς δικαίωμα απόλαυσης στην προσωπική της ζωή.
 
Αυτή η τραγικά σκληρή και ζοφερή πραγματικότητα που καταγράφεται σε όλο τον πλανήτη καταδεικνύει την ανάγκη για ακόμη περισσότερους αγώνες για την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο.
 
Στη χώρα μας τα δεδομένα είναι αρκετά αισιόδοξα. Η ισότητα των φύλων υπηρετείται ως εθνικός στόχος με τη θέσπιση νόμων και με την εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων. Όμως, παρά τις σημαντικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί τις  τελευταίες δεκαετίες, εξακολουθεί να υφίσταται η άνιση μεταχείριση των γυναικών στον εργασιακό τομέα, όπως, επίσης, εξακολουθεί να υπάρχει η αντίληψη ότι οικογένεια και επαγγελματική ή πολιτική σταδιοδρομία, δηλαδή ιδιωτική και δημόσια σφαίρα λειτουργίας, είναι διαχωρισμένες και ταυτισμένες η πρώτη με τις γυναίκες και η δεύτερη με τους άντρες.
 
Η διχοτόμηση δημόσιων και ιδιωτικών δραστηριοτήτων και η παραδοσιακή αντιστοίχησή τους με τους ρόλους των αντρών και των γυναικών αντανακλά το διαχωρισμό μεταξύ παραγωγικής και οικογενειακής λειτουργίας. Μολονότι σήμερα οι γυναίκες διεισδύουν δυναμικά στην παραγωγή, η θέση τους βρίσκεται στη βάση των παραγωγικών διαδικασιών και παραμένει μακριά από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, την πολιτική, την παραγωγή τεχνολογικής και επιστημονικής έρευνας, πεδία που με φυσικό τρόπο συνεχίζουμε όλοι να τα θεωρούμε ανδρικά.
 
Παράλληλα, μέσα στην οικογένεια ο καταμερισμός της εργασίας παραμένει παραδοσιακός, με πολύ μικρή συμμετοχή του άντρα στις οικογενειακές εργασίες. Οι παραδοσιακοί ρόλοι των φύλων που αναπαράγονται από την πρωτογενή οικογενειακή κοινωνικοποίηση  εμπεδώνουν στη συμπεριφορά των παιδιών την ισχυρή διάκριση μεταξύ αντρών και γυναικών. Οι απόψεις αυτές παγιώνονται στη συνέχεια μέσα από τις σχολικές πρακτικές και τις ρητές ή υπόρρητες αναφορές των Μ.Μ.Ε., όπου εξακολουθεί να ισχύει η άνιση αντιμετώπιση των φύλων.
 
Αποτέλεσμα αυτών των κοινωνικών διεργασιών είναι η υποεκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις που βρίσκονται στην «κορυφή της πυραμίδας», δηλαδή στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στα επαγγέλματα αιχμής. Το γεγονός αυτό αποτελεί απώλεια για την κοινωνική ζωή στο σύνολό της, εφόσον εμποδίζει να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες όλου του πληθυσμού και δεν επιτρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας.
 
Αντίθετα, μια ισόρροπη συμμετοχή αντρών και γυναικών στον επαγγελματικό στίβο, στους επιστημονικούς χώρους και στην πολιτική θα μπορούσε  να συμβάλει στη διαμόρφωση διαφορετικών αντιλήψεων και συμπεριφορών, που να στοχεύουν σε έναν κόσμο δικαιότερο για όλους μας.
 
Η γυναικεία συμμετοχή μπορεί και οφείλει να αποτελέσει τη ζωογόνο δύναμη που θα ανατρέψει κατεστημένες ισορροπίες στην κοινωνία και θα διαμορφώσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους. Γιατί οι γυναίκες ως σύνολο, διαχρονικά, δείχνουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δικαιοσύνη, το διάλογο, την ειρήνη, την ηθική διάσταση στην πολιτική ζωή και τη διαμόρφωση κοινωνικών προτεραιοτήτων. Είναι ευαισθητοποιημένες πάνω στην αξία της συναίνεσης, διαθέτουν ευχέρεια στην επίτευξη συμφωνιών, διακατέχονται από υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης και ενδιαφέρονται για τις επερχόμενες γενιές. Για αυτό και η συμμετοχή χωρίς διακρίσεις πρέπει να είναι η επιδίωξη κάθε δημοκρατικής κοινωνίας.
 
Όμως, η κοινωνική αλλαγή με στόχο την ισότητα των φύλων χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα και απαιτεί μια ολιστική και πολυεπίπεδη παρέμβαση. Ενδεικτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα και αποτελούν ζητήματα προτεραιότητας είναι:
 1. Βελτίωση των νομοθετικών ρυθμίσεων, που διασφαλίζουν και προστατεύουν την εργασία και τη μητρότητα, την ίση αμοιβή για ίση προσφορά εργασίας σε άντρες και γυναίκες στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Ειδικά στον ιδιωτικό τομέα σε πολλές περιπτώσεις οι γυναίκες υφίστανται πιέσεις που σχετίζονται με το φύλο τους (σεξουαλικές παρενοχλήσεις, χαμηλότερες αμοιβές, «συμβόλαια» για την αποφυγή εγκυμοσύνης, απολύσεις εξαιτίας της μητρότητας, κλπ.).
 2. Οικονομική υποστήριξη της γυναικείας εργασίας στον αγροτικό και επιχειρηματικό τομέα, ασφάλιση με κοινωνικούς όρους, υποστήριξη των ευπαθών γυναικείων ομάδων, όπως οι τσιγγάνες και οι μετανάστριες, και παρεμβάσεις για τη «συμφιλίωση» των επαγγελματικών και των οικογενειακών ευθυνών.
 3. Ενδυνάμωση του κράτους πρόνοιας με κοινωνικές παροχές και δομές υποστήριξης της οικογένειας, όπως είναι οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, τα Κέντρα Ημερήσιας  Φροντίδας των Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), τα προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι», τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, κλπ.
 4. Ειδικές δράσεις στο χώρο της εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης για την αλλαγή των στερεότυπων αντιλήψεων για τα φύλα. Η εφαρμογή σχετικών προγραμμάτων στα σχολεία είναι στρατηγικής σημασίας, γιατί η συμβολή τους είναι καθοριστική στη διαμόρφωση θετικών στάσεων σε μια τρυφερή και ευαίσθητη ηλικία, που οι απόψεις δεν έχουν αποκτήσει τη σκληρή και αδιαπέραστη «κρούστα» της παγιωμένης συμπεριφοράς.
 5. Και τέλος, αυτοοργάνωση των γυναικών για συλλογικές  κοινωνικές πρωτοβουλίες, οργάνωση γυναικείων ομάδων πολιτισμού, εθελοντισμού, ψυχαγωγίας, δημιουργία τοπικών Δικτύων αιρετών γυναικών και ίδρυση Γραφείων ισότητας στους Δήμους.
 
Πέρα, όμως, από επετείους και ηχηρές προγραμματικές εξαγγελίες, καθημερινά στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι η συμπόρευση των φύλων μέσα στην κοινωνία με ελευθερία, συνεργασία και αλληλοσεβασμό. Η ισότιμη συλλειτουργία αντρών και γυναικών στην ιδιωτική και δημόσια ζωή με πνεύμα αλληλοπεριχώρησης και αλληλεγγύης, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Γιατί μόνον όταν γυναίκες και άντρες προσδιορίζουν μαζί τις αξίες που πρέπει να διέπουν την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή, η Δημοκρατία αποκτά αληθινό περιεχόμενο και η κοινωνία αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνατότητές της.

 

 

Όλγα Μούσιου-Μυλωνά
Σχολική Σύμβουλος Π.Ε. Φλώρινας
Ειδική Επιστήμονας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης 

 

 

 

 

 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Ισότητα των φύλων 8 Μαρτίου
Διαφήμιση

Στατιστικά

Μέλη : 2
Περιεχόμενο : 166
Σύνδεσμοι : 6
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 510479