Όλγα Μούσιου-Μυλωνά

Προσωπική ιστοσελίδα

Facebook Twitter RSS Feed 
Γυναίκες και ΠΑ.ΣΟ.Κ. PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Ολγα Μουσιου   
Τρίτη, 17 Αύγουστος 2010 12:08
 

ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΜΕΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

 

 

Σολωμού 13-15 10682 Αθήνα
Τηλ.                210-3890130-2        
Φαξ : 210-3890341-2
E-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.1. Οικογένεια – Παιδί Μαρούλης Αύγουστος – Παυλέα Ρόη
2. Μ.Μ.Ε Γυναικεία Πρότυπα -Προτάσεις αντιμετώπισης*
3. Αυτοδιοίκηση και Γυναίκα Α. Παπαδημητρίου - Ρ. Ανδριοπούλου
4. Δημόσια Υγεία Αρσενοπούλου Ιωάννα
5. Γυάλινη οροφή Αρτινοπούλου Βάσω
6. Γυναικεία επιχειρηματικότητα Μιχαλοπούλου Νάσια
7.1 Μετανάστευση και Γυναίκα *
7.2 Traffiking / Αναθεώρηση νομοθετικού πλαισίου – προτάσεις αντιμετώπισης Βαρδαμάτου Ντίνα
8. Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη – γυναικεία οπτική
Καραβία Λιλή
9. Γυναίκα και εργασία - Ασφάλιση - Πολιτικές ένταξης
Τζίβα Αμαλία
10. Πολιτικές Νέας Γενιάς – Αντιμετώπιση ιδιαίτερων προβλημάτων Αναγνωστοπούλου Μαρία
11. Κοινωνικός αποκλεισμός – Φτώχεια Γιαννέτου Κατερίνα
12. Γυναικεία απάντηση στην ακρίβεια – Πολιτικές τιμών και ποιότητας Μαρούγκα Ασπασία
13. Φορολογική αυτοτέλεια – Φορολογικές απαλλαγές πολλαπλών κατευθύνσεων Δ. Λοίζου
14. Διαβούλευση - συνεργασία με Γυναικείες οργανώσεις - Οργανώσεις κόμματος - Οργανωτική γραμματεία Ματζουράνη Ντίνα
15. Παρακολούθηση πολιτικών Γ.Γ.Ι, ΚΕΘΙ – Κοινοβουλευτική παρακολούθηση Τσόνογλου Βάσω
16. Επιμόρφωση εσωτερική – περιφερειακή – σε σχέση με διεθνή φόρα, συνεργασία με ινστιτούτο επιμόρφωσης Δώρα Μανιάτη
17.1 Γυναίκα και Αθλητισμός Παπανδρέου Αγγελική
17.2 Γυναίκα και πολιτισμός Βιδάλη Μαίρη
18. Γυναίκα της υπαίθρου Φούτζουλα Μίνα
19. Οργανώσεις χώρων δουλειάς
Κάντα Σοφία – Παπανδρέου Αγγελική


ΤΟΜΕΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΣΟΚ

Ο Τομέας Γυναικών του ΠΑΣΟΚ απαρτίζεται από γυναίκες-μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, του Ελληνικού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ακτιβίστριες, μέλη μαζικών χώρων καθώς και γυναίκες μέλη του κόμματος σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, στοχεύοντας να πετύχει την ισότητα μεταξύ των φύλων και να βελτιώσει τη θέση των γυναικών τόσο μέσα στο κόμμα όσο και μέσα στην κοινωνία.
Κοινός στόχος που μας ενώνει είναι η προώθηση της ισότητας των φύλων και του κοινωνικού φύλου, ως γενικό πλαίσιο στρατηγικής, που θα ενδυναμώσει το ρόλο της γυναίκας στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή.
Οι γυναίκες του ΠΑΣΟΚ έχουν δώσει ιδιαίτερο βάρος και δυναμική στον αγώνα για την ισότητα των φύλων μέσα στο κόμμα ενώ η συνεισφορά τους από το 1981 και ύστερα –έτος της εισόδου της Ελλάδας στην ΕΟΚ και ανόδου του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία- ήταν μεγάλη στη διαμόρφωση ενός βασικού νομοθετικού πλαισίου για την ισότητα, στην εφαρμογή των σχετικών Ευρωπαϊκών πολιτικών στην Ελλάδα αλλά και στο γενικότερο εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας. Η εφαρμογή της ποσόστωσης, κατά τουλάχιστον 40% για γυναίκες και άνδρες σε όλα σώματα του κόμματος από το συνέδριο του 2005, είναι αποτέλεσμα συνεχούς και επίμονης δουλειάς του Τομέα Γυναικών. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, υπό την ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου, το κοινωνικό φύλο έγινε πιο εμφανές, κεντρικό θέμα στα κύρια πολιτικά κείμενα και κυρίαρχο στη διαβούλευση του κόμματος για τη δημοκρατική Διακυβέρνηση και τη Συμμετοχική Δημοκρατία.
Ο τομέας γυναικών του ΠΑΣΟΚ εκτιμά βαθιά τις εργασίες και τα επιτεύγματα φορέων όπως τα Ηνωμένα Έθνη, η Σοσιαλιστική Διεθνής Γυναικών, οι γυναίκες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών, οι οποίοι έχουν τεράστια συμβολή στην ανάπτυξη και προώθηση των Πολιτικών για την Ισότητα του Φύλου σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Έχουμε χαιρετήσει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ψήφιση της Χάρτας της Ε.Ε. που προδιαγράφει τις βασικές προτεραιότητες δράσης για την περίοδο 2006-2010 τη Συνθήκη για το κοινωνικό φύλο που ψηφίστηκε το 2006 από το Συμβούλιο της άνοιξης καθώς και τη διαμόρφωση ενός Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για το Φύλο.
Έχουμε τονίσει σταθερά ότι η πλήρης απασχόληση για τις γυναίκες και η ισότητα των φύλων είναι καθοριστικοί παράγοντες για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προς τους στόχους της Λισσαβόνας. Γι’ αυτό το λόγο οι γυναίκες του ΠΑΣΟΚ με ενθουσιασμό συμμετείχαν στην Καμπάνια του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος το 2007 για «περισσότερη και καλύτερη παιδική φροντίδα». Τα θέματα άλλωστε της διασφάλισης της ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής και της καλύτερης πρόσβασης των γυναικών στην αγορά εργασίας έχουν καταλάβει κεντρικό μέρος του Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για μια Δημοκρατική Διακυβέρνηση (Συνέδριο 2007). Χωρίς καμία αμφιβολία, νέες προκλήσεις όπως η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, η κλιματικές αλλαγές, οι δημογραφικές τάσεις και οι ανισότητες δεξιοτήτων αποτελούν νέα πρόκληση για ευρύτερη ισότητα μεταξύ των φύλων και καλύτερη διαχείριση του γυναικείου δυναμικού.
Οι γυναίκες του ΠΑΣΟΚ είχαν σε πολλές περιπτώσεις την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν ότι η ενίσχυση των πολιτικών ισότητας της Ε.Ε. είναι κεντρικός μοχλός της προσπάθειας της Ευρώπης να απευθύνει εθνικά και διεθνή ζητήματα με ένα πιο κατανοητό τρόπο καθώς και στο να παίξει ένα αποφασιστικό ρόλο στην ανάπτυξη των δικαιωμάτων των γυναικών στον κόσμο. Εάν επιθυμούμε να γευτούμε τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα μιας παγκόσμιας κοινωνίας ισότητας μεταξύ των φύλων τότε πρέπει να βάλουμε στην καρδιά των σχεδιασμών μας την ισότιμη συμμετοχή των ανδρών και των γυναικών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, τις πολιτικές του κοινωνικού φύλου σε όλους τους χώρους, σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις σφαίρες πολιτικής δραστηριοποίησης.
Είναι πολύ ελπιδοφόρο το γεγονός ότι σε συνεργασία με της αδερφές οργανώσεις, κινούμαστε σε πιο στρατηγικές και πολυδιάστατες δράσεις.

Προτεραιότητες για μελλοντική δράση:  

 • Στηρίζουμε την Καμπάνια και το Μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις Ευρωεκλογές του 2009 σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
 • Προβάλουμε τις αποφάσεις και τα προγράμματα δράσης των Ηνωμένων Εθνών και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών.
 • Απαιτούμε ποιότητα στις εργασιακές συνθήκες των γυναικών, κοινωνική προστασία και ασφάλιση, καλύτερους όρους στην φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων, ισορροπία στις γονικές άδειες και στην επαγγελματική και προσωπική ζωή τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες.
 • Αγωνιζόμαστε για ισότητα στη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στη λήψη πολιτικών αποφάσεων, σε όλα τα επίπεδα, κυρίως στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό, τομέα τόσο αναγκαίο για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
 • Καταπολεμούμε το trafficking και τη σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών και παιδιών. Αντιστεκόμαστε σε παγιωμένες συμπεριφορές και νοοτροπίες των ανδρών με σκοπό την αντιμετώπιση των αιτιών και όχι των συμπτωμάτων των σχετικών προβλημάτων.
 • Ενημερώνουμε για την ωφέλεια που προκύπτει από μια κοινωνία της διαφοράς και της αλληλεγγύης. Στόχος η γενική ευαισθητοποίηση για δικαιώματα ισότητας και η εναντίωση σε κάθε μορφή κοινωνικής διάκρισης.
 • Αναδεικνύουμε την άρρηκτη διασύνδεση μεταξύ όλων των μορφών ανδρικής κυριαρχίας με μια σειρά φαινομένων όπως η βία εναντίον των γυναικών, η ανεπαρκής προστασία της μητρότητας και των δικαιωμάτων υγείας και Δημόσιας υγείας, η ανισότητα στην εκπαίδευση, στην απασχόληση και στις αμοιβές.
 • Εντάσσουμε το κοινωνικό φύλο σε όλες τις μελέτες και πολιτικές (εσωτερικές, ευρωπαϊκές, παγκόσμιες). Καθιερώνουμε πολιτικές κοινωνικού φύλου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και εδραιώνουμε μηχανισμούς στρατηγικής παρακολούθησης και ρύθμισης των προβλημάτων.
 • Αντιστεκόμαστε στον πολιτισμό της βίας και της σύγκρουσης. Αναζητούμε τον πολιτισμό της ειρήνης και της συνεργασίας, σε συμφωνία με όλες της γυναίκες του κόσμου. Επικεντρώνουμε στη Νοτιανατολική Ευρώπη και στις μακρόχρονες τάσεις πατριαρχίας και ανδρικής βίας.
 • Αντιμαχόμαστε τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, δίνοντας έμφαση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των μονογονεϊκών και πολύτεκνων οικογενειών.
 • Εμπνεόμαστε από την προοπτική μιας παγκόσμιας δημοκρατικής διακυβέρνησης που διανέμει δίκαια τον πλούτο και τα οφέλη της επιστήμης και της τεχνολογίας σε ένα ασφαλή, ισορροπημένο και αποστρατιωτικοποιημένο κόσμο.

 

Το ΠΑΣΟΚ για την στήριξη της Γυναίκας

Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται με το πρόγραμμα του για τη στήριξη της γυναίκας, της οικογένειας και την εξισορρόπηση επαγγελματικής, οικογενειακής και προσωπικής ζωής:
1. Προστασία των δικαιωμάτων της γυναίκας στην εργασία και την κοινωνική ασφάλιση. Ενδυνάμωση των μηχανισμών ελέγχου εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας. Δικαίωμα σε πρόωρη συνταξιοδότηση.
2. Στήριξη και σύνταξη στην ανασφάλιστη νοικοκυρά.
3. Δίχτυ προστασίας, πρόνοιας και υποστηρικτικών δομών για την γυναίκα και την οικογένεια, στήριξη της μονογονεϊκής οικογένειας.
4. Φροντίδα των παιδιών σε βρεφική και νηπιακή ηλικία, διπλασιασμός των βρεφονηπιακών σταθμών πλήρους ωραρίου, επιχορήγηση του κόστους φύλαξης των παιδιών σε σταθμούς, ολοήμερο νηπιαγωγείο.
5. Υποστήριξη νέων ζευγαριών στην προσπάθεια απόκτησης οικογένειας, οικονομική στήριξη, ιατρική μέριμνα, φορολογική ελάφρυνση, εφάπαξ παροχή 2000 ευρώ για κάθε παιδί.
6. Μέριμνα για τις οικογένειες παιδιών με αναπηρία.
7. Στήριξη γυναικών που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
 

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4/2/09 με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή γυναικών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η ημερίδα του Τομέα Γυναικών του ΠΑΣΟΚ με θέμα:

‘’Αντιμετωπίζουμε την οικονομική κρίση – Στηρίζουμε τη Γυναίκα’’.

Η διεθνής οικονομική κρίση θα επιδεινώσει δραματικά την ήδη κακή οικονομική κατάσταση της χώρας μας και θα αλλάξει προς το χειρότερο τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα.

Με το πιο αισιόδοξο σενάριο η διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα θα ξεπεράσει την τριετία. Κυρίως θα πλήξει τον πλέον ‘’αδύναμο κρίκο’’ της κοινωνίας που είναι οι γυναίκες. Στα ήδη οξυμένα προβλήματα στην οικογένεια και την κοινωνία έρχονται να προστεθούν και νέα καθώς, οι γυναίκες πλήττονται άμεσα λόγω των πολλαπλών ρόλων τους.

* Σήμερα 1 στις 3 γυναίκες άνω των 65 ετών και 1 στις 4 μεταξύ 16-24 ετών βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας.
* 4 στις 10 δεν έχουν ενταχθεί στην αγορά εργασίας.
* 1 στις 5 γυναίκες είναι μακρόχρονα άνεργη και αναζητά εργασία περισσότερα από δυο χρόνια.
* 21% είναι το ποσοστό ανεργίας για τις γυναίκες κάτω των 30 ετών. Άρα η γυναίκα βιώνει το πρόβλημα της ανεργίας στο πετσί της, τη στιγμή που η οικονομία είναι στο κόκκινο η γυναίκα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.

Για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση αυτή είναι απόλυτα αναγκαίο να υπάρξει μια εθνική αναπτυξιακή πρόταση διεξόδου με κοινωνικό πρόσωπο καθώς και να στηριχθεί η γυναίκα.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε τρεις θεματικές ενότητες:

Ι) Κοινωνικός αποκλεισμός και φτώχεια

ΙΙ) Γυναίκα εργασία και κοινωνική ασφάλεια

ΙΙΙ) Κράτος και οικογένεια

 

Είχε όραμα για το συνδικαλισμό. Διεκδικούσε τα δικαιώματα των εργαζομένων. Διεκδικούσε τη ζωή της. Μετανάστρια από τη Βουλγαρία, μητέρα ανήλικου αγοριού που το μεγαλώνει μόνη της. ”Ανταμείφθηκε” με μια δολοφονική επίθεση από ”αγνώστους” και τώρα δίνει μάχη για τη ζωή της στην εντατική ενός Νοσοκομείου έχοντας χάσει ήδη το ένα της μάτι.
Η Κωνσταντίνα Κούνεβα έχει περάσει δικιά της Οδύσσεια από το 2001 που ήρθε στην Ελλάδα. Έχει βρεθεί αντιμέτωπη με το ρατσισμό και τις τελευταίες μέρες ζει το πιο δραματικό κομμάτι αυτής της πορείας.

Εργαζόμενη σε ιδιωτικό συνεργείο καθαρισμού είχε αναπτύξει έντονη συνδικαλιστική δράση και είναι προφανές ότι η απόπειρα δολοφονίας της συνδέεται με αυτή της τη δράση. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει η ελληνική πολιτεία έστω ”κατόπιν εορτής” είναι να συλλάβει τους ενόχους και να εκδηλώσει έμπρακτα την συμπαράστασή της στην άτυχη μετανάστρια. Να την πολιτογραφήσει επίτιμα ως Ελληνίδα.

Εμείς ως Τομέας Γυναικών του ΠΑΣΟΚ εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και ενώνουμε τις φωνές μας με τη φωνή όλων των γυναικείων οργανώσεων για να διαμαρτυρηθούμε για ένα ακόμη περιστατικό βίας εναντίον των γυναικών.

 

Ανακοίνωση του Τομέα Γυναικών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη συνεχιζόμενη σφαγή γυναικών και παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας.

Ιανουαρίου 5, 2009

Σταματήστε να σκοτώνετε γυναίκες και παιδιά. Φρίκη, αποτροπιασμό και αγανάκτηση προκαλούν οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Η καθημερινή σφαγή αμάχων με πρώτα θύματα μικρά παιδιά και γυναίκες, προσβάλει βάναυσα τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, καταρρακώνει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και καταδεικνύει πόσο αδύναμη, άβουλη και ατελέσφορη είναι η διεθνής κοινότητα μπροστά σε φαινόμενα κρατικής βίας ενάντια σε αθώους πολίτες, πόσο συνένοχη είναι στις εγκληματικές πράξεις που συντελούνται από το κράτος του Ισραήλ ενάντια στους Παλαιστινίους.
Οργή προκαλεί για μια ακόμη φορά, η στάση της κυβέρνησης των Η.Π.Α με την έγκριση της οποίας, αν όχι με την καθοδήγηση, ξεκίνησαν οι άνανδροι βομβαρδισμοί και στη συνέχεια η εισβολή στη Γάζα.
Έντονο προβληματισμό προκαλεί και η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εμφανίζεται για μια ακόμη φορά αδύναμη να παρέμβει αποφασιστικά σε μια ακόμη σοβαρή περιφερειακή κρίση απρόθυμη να σταματήσει την αιματοχυσία, διασπασμένη ως προς την κατεύθυνση της οποίας παρέμβασής της, αδύναμη εντέλει να αναλάβει πρωτοβουλίες για επίτευξη άμεσης εκεχειρίας.
Καλούμε τις γυναικείες οργανώσεις να ενώσουν τη φωνή τους μαζί μας για να πιέσουμε όλοι μαζί την Ελληνική κυβέρνηση να δυναμώσει τη φωνή της και να πάρει σαφέστερη και αποφασιστικότερη θέση υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της επίτευξης εκεχειρίας, την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, με την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ και την άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Αυτό που συντελείται σήμερα στα Παλαιστινιακά εδάφη της Γάζας συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Πρέπει να υψώσουμε όλοι τη φωνή μας και να πούμε:
Σταματήστε τον πόλεμο, σταματήστε να δολοφονείτε αμάχους,
σταματήστε τον φαύλο κύκλο της βίας.

 

Ανακοίνωση του Τομέα Γυναικών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις συνθήκες εργασίας και την συνεχιζόμενη τρομοκρατία που υφίστανται οι εργαζόμενες γυναίκες σε συνεργεία καθαρισμού.
Ιανουαρίου 28, 2009
Ο Τομέας Γυναικών του ΠΑΣΟΚ αποδοκιμάζει έντονα τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας και τις απειλές κατά της ζωής τους που υφίστανται σύμφωνα με τις καταγγελίες οι εργαζόμενες σε ιδιωτικές εταιρείες καθαρισμού, που συνεχίζονται και μετά τη δολοφονική επίθεση εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα.
Με τις συνθήκες εργασίας που επιβάλλονται στις εργαζόμενες καταπατούνται βάναυσα όχι μόνο η εργατική νομοθεσία αλλά και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ασκείται μια απαράδεκτη μορφή βίας κατά των γυναικών.
Έχουμε ευθύνη όλοι μας ως κοινωνία, ως φορείς, ως πολιτικά κόμματα κυρίως όμως η ευθύνη είναι της κυβέρνησης η οποία και ανέχεται την απαράδεκτη αυτή κατάσταση και την τέλεση αξιόποινων πράξεων.
Ζητούμε από την κυβέρνηση να λάβει δραστικά μέτρα τόσο για την διερεύνηση της υπόθεσης της δολοφονικής επίθεσης στην εργαζόμενη Κωνσταντίνα Κούνεβα και την αυτονόητη εκδήλωση έμπρακτης συμπαράστασης και στήριξης της, όσο και για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και την προστασία των εργαζομένων γυναικών από μαφιόζικες μεθόδους τρομοκράτησης και απειλής της ζωής τους.
Τέλος ζητούμε να μπει τέλος στην ασυδοσία των ιδιωτικών εταιριών καθαρισμού που παραβιάζουν συστηματικά την εργατική νομοθεσία και καταπατούν στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και θεωρούμε ότι είναι αδιανόητο όσες από αυτές παρανομούν να συνεχίζουν παρ’ όλα αυτά να αναλαμβάνουν τον καθαρισμό δημοσίων κτιρίων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύλλογος Γυναικών Αμυνταίου
 
8 Μαρτίου 2009
Το μισό του ουρανού, το μισό της ζωής γιορτάζει
 
Γυναίκα
 
Γυναίκα,
Από μέσα σου ανέβαινε
Ένα άσμα καινούριο.
Όμως εμείς δεν σου δώσαμε το λόγο
Κι ας ήσουν η φωνή του μισού πλανήτη.
 
Γυναίκα,
Τα μάτια σου έβλεπαν τον κόσμο αλλιώτικα.
Όμως εμείς δεν θέλαμε ούτε να ξέρουμε
Τι έβλεπε η ματιά σου.
Ούτε να γνωρίσουμε τη ζεστασιά της.
 
Γυναίκα,
Έφερες στο σώμα σου, άσχετα από το χρώμα
Την υπόσχεση του αύριο,
Το φως που θα μπορούσε να φωτίσει ανείπωτους δρόμους,
Δρόμους ειρηνικά ατίθασους.
         
Γυναίκα,
Τα απλωμένα χέρια σου κι ο κόρφος σου είναι μια απεραντοσύνη,
Που προστατεύει και παρηγορεί.
Όμως, δεν καταλάβαμε τη δύναμη της αγκαλιάς σου,
Ούτε την κραυγή της σιωπής σου,
Και βαδίζουμε χωρίς πυξίδα, χωρίς παρηγοριά.
 
Γυναίκα,
Αφού κανείς δεν έχει πλάσμα πιο πολύτιμο από σένα,
Θα βαδίζεις πλέον ίση και ελεύθερη,
Σύντροφος σε ένα όνειρο
Που ποτέ δεν θα διασπαστεί.
   
Federico Mayor 
Γενικός Διευθυντής της Unesco

 

 

Ομιλία με την Όλγα Μούσιου-Μυλωνά, Σχολική Σύμβουλο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας και Ειδική Επιστήμονα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
 
Παράσταση με το Χοροθέατρο της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας με
Χορογράφο – Υπεύθυνη Χοροθεάτρου τη Βιβή Κοσκοσά, Φιλόλογο.

 

 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Ισότητα των φύλων Γυναίκες και ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Διαφήμιση

Στατιστικά

Μέλη : 2
Περιεχόμενο : 166
Σύνδεσμοι : 6
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 510483