Όλγα Μούσιου-Μυλωνά

Προσωπική ιστοσελίδα

Facebook Twitter RSS Feed 
20 Ιουνίου - Πρόσφυγες PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Ολγα Μουσιου   
Τετάρτη, 18 Αύγουστος 2010 14:12

20 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ: ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑΣ

 

 

Η Σύμβαση του 1989 για τα Δικαιώματα των Παιδιών είναι το πιο σημαντικό θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των παιδιών και έχει τον μεγαλύτερο αριθμό συμβαλλόμενων κρατών από οποιαδήποτε άλλη σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην παγκόσμια ιστορία. Μολονότι, όμως, τα δικαιώματα των παιδιών έχουν αποτυπωθεί σε διεθνή κείμενα και είναι διεθνώς αναγνωρισμένα, η παγκόσμια πρακτική επιβεβαιώνει το αντίθετο με αποτέλεσμα να καταγράφεται διεθνώς μια συστηματική και σκόπιμη παραβίαση των δικαιωμάτων αυτών με πολλαπλές μορφές δίωξης σε βάρος παιδιών.

 

Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ

 

Πάνω από 2.000.000 παιδιά σκοτώθηκαν την τελευταία δεκαετία σε πολεμικές συγκρούσεις. Άλλα 6.000.000 παιδιά εκτιμάται ότι έχουν τραυματιστεί ή ακρωτηριαστεί στις συρράξεις αυτές.
 
Οι μισοί από τους 1,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο που επιβιώνουν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα είναι παιδιά.
 
10.000.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν από πείνα και από αρρώστιες που προέρχονται από υποσιτισμό.
 
Περίπου 25.000.000 παιδιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή ξεριζωμένα από τις εστίες τους και είναι εκτεθειμένα σε μέγιστους κινδύνους για τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Μόνο στη Δυτική Ευρώπη υπάρχουν 100.000 παιδιά ασυνόδευτα, που αγωνίζονται μόνα τους να επιβιώσουν.
 
Σε 87 χώρες του κόσμου τα παιδιά ζουν ανάμεσα σε 60.000.000 νάρκες. Πάνω από 10.000 παιδιά κάθε χρόνο συνεχίζουν να ακρωτηριάζονται από τις νάρκες αυτές.
 
Περισσότερα από 300.000 παιδιά, η πλειοψηφία τους κάτω των 10 ετών, υπηρετούν σήμερα ως στρατιώτες σε όλο τον κόσμο. Πολλά από τα παιδιά αυτά, κυρίως τα κορίτσια, υποχρεώνονται σε διάφορες μορφές σεξουαλικής δουλείας.
 
Ο ιός του ΑΙDS έχει εξολοθρεύσει πάνω από 3.800.000 παιδιά και έχει ορφανέψει άλλα 13.000.000………..
 
Ο χάρτης της δυστυχίας και της εξαθλίωσης των παιδιών δεν έχει τελειωμό. Αμέτρητα παιδιά στις υπό ανάπτυξη χώρες βρίσκονται καθημερινά σε κινδύνους, πεθαίνουν από απλές ασθένειες, στερούνται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα της αξιοπρεπούς διαβίωσης με ασφάλεια και προστασία, εργάζονται σκληρά και δε χαίρονται την παιδική ηλικία. Η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. είναι ο επίσημος θεσμικός φορέας που προστατεύει αυτά τα παιδιά με διάφορους τρόπους, όπως με εφαρμογή προγραμμάτων επανένωσης των οικογενειών, με παροχή νομικής προστασίας σε παιδιά πρόσφυγες και με διακρατικές συνεργασίες.

 

ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ: ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

 
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να γνωστοποιήσει το θέμα των παιδιών προσφύγων και να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές των Δημοτικών σχολείων σχετικά με το θέμα, διοργάνωσε και τη φετινή σχολική χρονιά μαθητικό διαγωνισμό Έκθεσης και Ζωγραφικής των μαθητών της Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού όλης της χώρας σε συνεργασία με το ελληνικό Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες (αρ. εγκ. Φ. 251/493/41338 Γ1/ 24-4-2007).
 
Οι εκπαιδευτικοί μας ενημέρωσαν κατάλληλα τους μαθητές και η ανταπόκρισή τους ήταν πραγματικά συγκινητική. Τα κείμενα και τα  εικαστικά έργα τους ήταν πολύ ενδιαφέροντα, γεμάτα ευαισθησία, αλληλεγγύη και κοινωνική κριτική. Με δυσκολία επιλέξαμε κάποια από αυτά για να τα στείλουμε στη Διεύθυνση Σπουδών, όπως το απαιτούσε η διαδικασία, γιατί η κάθε εργασία είχε τη δική της σπουδαιότητα και την προσωπική σφραγίδα του μικρού δημιουργού και έγιναν στο σχολείο, χωρίς την παρέμβαση και τη συμβολή άλλων προσώπων.
 
Θεωρήσαμε καλό να δημοσιοποιήσουμε ενδεικτικά μια από τις εξαιρετικές επιστολές μια από τις εκφραστικές ζωγραφιές των παιδιών, ύστερα από την έγκρισή τους, ως μια συμβολή των μαθητών του νομού Φλώρινας στην Παγκόσμια Μέρα των Προσφύγων. Η επιστολή είναι γραμμένη από τον Χρήστο Παπαδόπουλο, μαθητή της Στ΄ τάξης του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας και η ζωγραφιά έχει γίνει από τον Γιάννη Πετκάνη, μαθητή της Ε΄ Δημοτικού του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας
   
Επιθυμούμε να συγχαρούμε μέσα από τον τοπικό Τύπο τους μαθητές και τους δασκάλους των σχολείων μας για την κοινωνική ευαισθησία και την αλληλεγγύη τους, αξίες διαχρονικές και πανανθρώπινες, που καλλιεργούνται στο σχολείο και που κάνουν την ψυχή μας να αγκαλιάζει όλα τα παιδιά της γης, όλο τον κόσμο.

 

 

 

Οι Σχολικοί Σύμβουλοι Π.Ε. Φλώρινας
Όλγα Μούσιου – Μυλωνά
Ηρακλής Σπυρίδης

 

 

 

 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Κοινωνικές Παρεμβάσεις 20 Ιουνίου - Πρόσφυγες
Διαφήμιση

Στατιστικά

Μέλη : 2
Περιεχόμενο : 166
Σύνδεσμοι : 6
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 513017