Όλγα Μούσιου-Μυλωνά

Προσωπική ιστοσελίδα

Facebook Twitter RSS Feed 
Βιβλιοπαρουσίαση PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Ολγα Μουσιου   
Τετάρτη, 18 Αύγουστος 2010 14:18

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

«Η πορεία του ρυμοτομικού σχεδίου πόλης Φλώρινας»


της Ευθ. Τσαπάνου – Κωτσοπούλου, Αρχιτέκτονος μηχανικού, εκδόσεις Χρ. Παπακοσμά.


 

Ευχάριστη έκπληξη από την εκλεκτή συμπολίτισσά μας κ. Θάλεια Τσαπάνου- Κωτσοπούλου το πόνημά της με τίτλο «Η πορεία του ρυμοτομικού σχεδίου πόλης Φλώρινας». Πρόκειται για ένα ευσύνοπτο επιστημονικό έργο υψηλών προδιαγραφών που αναφέρεται στην εξέλιξη της ρυμοτομίας της πόλης μας από το 1919 μέχρι το 1995 και αποτελεί σημαντική συμβολή στην καταγραφή της ιστορικής παράδοσης του τόπου μας.
Η συγγραφέας με ερευνητική συνέπεια και μεθοδικότητα ανατρέχει σε πρωτογενείς πηγές για τη διεξαγωγή της έρευνάς της και πολλές από αυτές τις παραθέτει αυτούσιες ή αποσπασματικά. Αξιοποιεί τα κείμενα των σχετικών Διαταγμάτων, τους αντίστοιχους χάρτες ρυμοτομίας και τις οικοδομικές άδειες. Η αναζήτηση των πηγών αυτών είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία, γιατί βρίσκονται καταχωρημένες σε μορφή μικροφίλμ στο Εθνικό Τυπογραφείο του κράτους και στη Βιβλιοθήκη της Βουλής.
Άλλες πηγές, επίσης ενδιαφέρουσες, που χρησιμοποιεί η κ. Θ. Τσαπάνου- Κωτσοπούλου είναι οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας της εποχής εκείνης, οι οποίες αντανακλούν τα κοινωνικά, ιστορικά και οικονομικά δεδομένα του τόπου μας τη συγκεκριμένη περίοδο, και βέβαια, στο βιβλίο παρατίθενται πολλές παραπομπές σε μια σημαντική αναφορικά με το θέμα βιβλιογραφία.
Η εργασία ξεκινά με μια σύντομη αναδρομή στο ιστορικό παρελθόν της περιοχής μας από τους νεολιθικούς χρόνους ως την ίδρυση της Φλώρινας και εστιάζει στη διερευνώμενη περίοδο, με εμπεριστατωμένη αναφορά στο πρώτο ρυμοτομικό σχέδιο, το «Γαλλικό χάρτη» (25-5-1919) και στην προσπάθεια εφαρμογής του από το πρώτο μετά την απελευθέρωση της πόλης (1912) Δημοτικό Συμβούλιο.
Η περιγραφή της αναμόρφωσης της Φλώρινας ξετυλίγεται σαν κινηματογραφική ταινία και ξεδιπλώνεται μέσα από τις εύστοχες και μεστές παρατηρήσεις της συγγραφέως. Παρακολουθούμε την πόλη μας να εξελίσσεται σα ζωντανός οργανισμός, να αναδομείται και να εκσυγχρονίζεται. Το ρυμοτομικό της σχέδιο επιδέχεται αλλεπάλληλες τροποποιήσεις και επεκτάσεις για να ανταποκριθεί στα νέα κοινωνικά και οικοδομικά δεδομένα των κατοίκων της.
Η ανοικοδόμηση της Φλώρινας εκ βάθρων συντελείται με τη χάραξη και διάνοιξη νέων δρόμων και λεωφόρων, την ανέγερση Δημοτικών και Δημοσίων κτιρίων κι εγκαταστάσεων (Σχολείων, Γυμναστηρίων, Δημοτικών σφαγείων, Νοσοκομείου, Σιδηροδρομικού Σταθμού κ.τ.λ.), την τοποθέτηση κρηνών για την ύδρευση των κατοίκων και τη δημιουργία προσφυγικών οικισμών.
Η κ. Θ. Τσαπάνου- Κωτσοπούλου με το συμπυκνωμένο και περιεκτικό ύφος της κατορθώνει να μας προσφέρει μια σαφή εικόνα για την εξέλιξη του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης μας την περίοδο 1919-1955. Παράλληλα, όμως, με τον επιστημονικό στόχο του πονήματός της πετυχαίνει να αγγίξει βαθιά το συναίσθημα κάθε Φλωρινιώτη, που μέσα στις σελίδες του βιβλίου της βλέπει να «γεννιέται» και να «αναδύεται» η μικρή πατρίδα του.
Έτσι το βιβλίο αυτό πέρα από μια πολύτιμη δεξαμενή ιστορικών και πρωτότυπων πηγών, ταξινομημένων προσεκτικά και συστηματικά, είναι και μια αφορμή για νοσταλγικές σκέψεις και αναζητήσεις.
Η σφιχτοδομημένη διάρθρωση, η πρωτοτυπία του περιεχομένου, η ροή της καταγραφής των εξελίξεων και ο λιτός καλοδουλεμένος λόγος, διανθισμένος με καίριες επισημάνσεις και κοινωνικές αναφορές, αποτελούν χαρακτηριστικά που προσδίδουν στην εργασία της κ. Θ. Τσαπάνου- Κωτσοπούλου επιστημονικό κύρος και διαχρονική αξία.
Να σημειωθεί ότι η συγγραφέας αφιερώνει το βιβλίο της στον αείμνηστο πατέρα της Σοφοκλή Τσάπανο.
Ελπίζουμε να τηρήσει την υπόσχεσή της και σύντομα να χαρούμε και την έκδοση της νέας εργασίας της με θέμα την ολοκλήρωση της πορείας του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης μας από το 1955 μέχρι και σήμερα.

 

Όλγα Μούσιου – Μυλωνά
Σχολική Σύμβουλος Π. Ε.

 

 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Κοινωνικές Παρεμβάσεις Βιβλιοπαρουσίαση
Διαφήμιση

Στατιστικά

Μέλη : 2
Περιεχόμενο : 166
Σύνδεσμοι : 6
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 513013