Όλγα Μούσιου-Μυλωνά

Προσωπική ιστοσελίδα

Facebook Twitter RSS Feed 
Ένας έφηβος πολίτης της Φλώρινας PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Ολγα Μουσιου   
Τετάρτη, 18 Αύγουστος 2010 14:19

Ένας έφηβος «Πολίτης» της Φλώρινας

 

Όλγα Μούσιου-Μυλωνά
Συνδρομητής και φανατική του «Πολίτη»


 

Χρόνια πολλά! Οι μέρες είναι άγιες και οι ευχές είναι πάντα επίκαιρες! Με αρκετή καθυστέρηση, λόγω φόρτου εργασίας, σας στέλνω τις πιο εγκάρδιες ευχές μου για τα 16χρονα της εφημερίδας σας, που μας θύμισαν πως ένας «Πολίτης» της Φλώρινας μπήκε στην εφηβεία του! Χρόνια πολλά, λοιπόν! Ο χρόνος να μετρά πάντα επιτυχίες για εσάς!
Μια καθημερινή εφημερίδα, για όσους το γνωρίζουν είναι ένας επίπονος, σκληρός και διαρκής αγώνας δρόμου. Μαραθώνιος και πρωταθλητισμός μαζί, που ανταμοιβή του είναι συνήθως το δάφνινο στεφάνι της καλής φήμης, ιδίως αν πρόκειται για εφημερίδα της περιφέρειας.
Τι δύσκολη δουλειά, πράγματι! Να προλάβει κανείς να καλύψει τα σημαντικά γεγονότα που διαδραματίζονται στον τόπο του, να προβάλει τα δρώμενα, τις επετείους, τα τακτικά και τα έκτακτα, να ξεχωρίσει «την ήρα από το στάρι», να εστιάσει στα πρόσωπα και στις δραστηριότητές τους, να πάρει θέση σε σημαντικά και ασήμαντα, να αποτυπώσει φωτογραφικές στιγμές με τον φακό του, να προλάβει την επικαιρότητα, τις εξελίξεις που τρέχουν, να τρέξει κάποιες φορές πιο μπροστά και από αυτές, να προλάβει την είδηση, να…, να…, να… Και να ανταποκριθεί σε μια καθημερινή διαδικασία, να «κλείσει» η εφημερίδα, να «στηθεί», να τυπωθεί και να είναι στην ώρα της για το Ταχυδρομείο, ώστε να φτάσει σαν αχνιστό ψωμί στους αναγνώστες!
Μια καθημερινή εφημερίδα, όμως, είναι κι ένα προσωπικό στοίχημα για τον εκδότη της, ένα στοίχημα με τον χρόνο, με τον κόσμο, με τις αξίες και τις αρχές. Να προλάβει, να «κερδίσει» τους αναγνώστες, να μην περάσει την κόκκινη γραμμή των αξιών του, να αντισταθεί στη διαπλοκή και στον εκμαυλισμό του χρήματος.
 
Ο «Πολίτης», λοιπόν, και οι άνθρωποι που του δίνουν ζωή κάνουν αυτόν τον αγώνα καθημερινά εδώ και 16 χρόνια με συνέπεια, διάθεση και ευσυνειδησία! Κάνοντας τον απολογισμό τους για τα 16 αυτά χρόνια μπορούν να είναι περήφανοι, γιατί κράτησαν την εφημερίδα σε υψηλό επίπεδο. Της έδωσαν  υπόσταση, κύρος και σοβαρότητα.
Ο «Πολίτης» είναι μια πραγματικά ανεξάρτητη εφημερίδα, με το θάρρος της γνώμης, με άποψη και θέση σε δύσκολα θέματα, μια εφημερίδα που αποτελεί ανοιχτό βήμα διαλόγου για όλους, ένας χώρος  προσβάσιμος στους ενεργούς πολίτες, με σεβασμό στην ελευθερία της προσωπικής έκφρασης.
Καθώς μέσα στα φύλλα της ξεδιπλώνεται η ιστορία της «μικρής μας πόλης», διαπιστώνω από το προσωπικό μου αρχείο πόσο σημαντική είναι αυτή η καταγραφή και πόσο πολύτιμη για τους ερευνητές του μέλλοντος, αλλά και για τους πρωταγωνιστές του παρόντος, τους πολίτες όλου του νομού μας.
 
Στην καρδιά της προσπάθειας αυτής ο εκδότης και στυλοβάτης του «Πολίτη», ο Γιάννης ο Νικολτσάνης, με το πάθος και την ορμή του εφήβου, με την αγωνιστικότητα και την εργατικότητα του πρωταθλητή, με το πείσμα και το κέφι του παιδιού που δεν κουράζεται ποτέ, δίνει τον προσωπικό του αγώνα και κερδίζει καθημερινά τα δικά του στοιχήματα με το χρόνο, με τους αναγνώστες και με τις ιδέες του.
 
Αγαπητέ Γιάννη, πρέπει να είσαι πραγματικά περήφανος που στο μεγάλο αυτό ταξίδι αποδείχτηκε ότι είσαι ένας άξιος καπετάνιος! Το σκαρί σου γερό, οι κατά καιρούς συνοδοιπόροι σου εκλεκτοί και η σημαία πάντα ψηλά! Οι Λαιστρυγόνες και οι Κύκλωπες πολλοί στο δρόμο σου, αλλά εσύ εκεί, Οδυσσέας δεμένος στο κατάρτι σου, να προσπερνάς τις Σειρήνες, και να συνεχίζεις άκαμπτος, ασυμβίβαστος και ανεξαργύρωτος το ταξίδι σου!
Οι θυσίες πολλές και ο αγώνας ατελείωτος, αλλά και η αγάπη και η ανταπόδοση του κόσμου ανεκτίμητη. Ο ανταγωνισμός με την τηλεόραση μεγάλος, αλλά οι εραστές του χαρτιού και της ανάγνωσης σταθεροί και αμετακίνητοι. Για αυτό και ο αγώνας σου αξίζει να συνεχιστεί με το ίδιο πάθος.
Άλλωστε, αν κάτι μακραίνει τα νήματα των ελπίδων μας, είναι η πίστη στη δύναμη του ανθρώπου να αλλάζει τον κόσμο και να φτιάχνει μια καλύτερη κοινωνία, με ιδανικά και αξίες. Και ο Τύπος έχει τη δύναμη να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την ποθητή κοινωνική αλλαγή. Αρκεί να βάλουμε όλοι το προσωπικό μας λιθαράκι.
Χρόνια πολλά, λοιπόν, και πάλι! Οι ειδήσεις που θα γράφετε στα επόμενα χρόνια να είναι καλές και αισιόδοξες για τον τόπο μας! Να πετάμε κι εμείς ψηλά με τα φτερά της εφημερίδας σας που είναι και δική μας!
 
ΥΓ. Φίλε Γιάννη, ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα προσωπικά σου οφείλω! Είναι λίγο, αλλά είναι και το πιο σημαντικό! Και να θυμάσαι στα δύσκολα, ότι «το μέγεθος της σκηνής δεν προσδιορίζει ποτέ το μέγεθος του ρόλου». Με πίστη στην αξία της ανθρώπινης υπόστασης, στη δύναμη των συναισθημάτων, της προσφοράς και της αλληλεγγύης, αλλάζουμε τη ζωή μας, αλλάζουμε τον κόσμο! Εγκάρδιες ευχές!

 

 

 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Κοινωνικές Παρεμβάσεις Ένας έφηβος πολίτης της Φλώρινας
Διαφήμιση

Στατιστικά

Μέλη : 2
Περιεχόμενο : 166
Σύνδεσμοι : 6
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 513015