Όλγα Μούσιου-Μυλωνά

Προσωπική ιστοσελίδα

Facebook Twitter RSS Feed 
Επικήδειος Αλέκου Αλεξανδρίδη PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Ολγα Μουσιου   
Τετάρτη, 18 Αύγουστος 2010 14:23

Επικήδειος Αλέκου Αλεξανδρίδη

 

 
Σύντροφε Αλέκο,
Εκλεκτέ συμπατριώτη και αγαπημένε φίλε,
 
Χρέος πικρό και δύσκολο μας συγκεντρώνει σήμερα μπροστά σου για στερνή φορά. Βρισκόμαστε γύρω σου όλοι εμείς, οι συμπατριώτες σου, οι φίλοι σου από όλη την Ελλάδα, οι συναγωνιστές σου, η οικογένειά σου, η Φλώρινα ολάκερη, μια λαοσύναξη μεγάλη, όπως αυτές που τόσο αγαπούσες, αλλά με πένθος βαρύ για την απώλειά σου και με οδύνη βαθιά για τον αδόκητο χαμό σου.
 
Βρισκόμαστε όλοι γύρω σου περίλυποι, αλλά και περήφανοι, γιατί υπήρξες μια φωτεινή παρουσία ανάμεσά μας, γιατί αγωνίστηκες με ένα μοναδικό πάθος για τις υπέρτατες και διαχρονικές πανανθρώπινες αξίες και νιώθουμε απέραντο σεβασμό για το έργο και την υποδειγματική ζωή σου.
 
Ξέρουμε καλά όλοι ότι σήμερα φεύγει από τη μεγάλη οικογένεια της Φλώρινας ένας έντιμος αγωνιστής, ένας σπουδαίος δημοκράτης, ένας λαμπρός πατριώτης.  Υποκλινόμαστε μπροστά σου και αναλογιζόμαστε πώς θα πρέπει σου να σε χαιρετίσουμε, κάλλιστε φίλε, γιατί ξέρουμε πως εσύ που έζησες με τη σοφία της απλότητας, με τη φωτιά της μάχης και με τη δίψα της Δικαιοσύνης, τιμούσες τον λακωνικό τρόπο έκφρασης και ζωής.
 
Σταράτα και καθαρά λόγια, δυναμικά και έντιμα έργα, παληκαρίσια και κοφτερή σκέψη, τολμηρή και πρωτοπόρα στάση. Αυτές είναι οι πολύτιμες παρακαταθήκες ζωής που αφήνεις πίσω σου.
 
Φίλτατε Αλέκο,
 
Παιδί του Ροδώνα και των Αναργύρων, παιδί του αγώνα και της δουλειάς από τα γεννοφάσκια σου, κατάκτησες επάξια τον τίτλο του Πολιτικού Μηχανικού και είχες μια σημαντική επαγγελματική και κοινωνική ζωή. Πάντοτε σεμνός, ουσιαστικός, βαθιά συναισθηματικός, ακριβοδίκαιος και ενθουσιώδης, πάντοτε ένας άνθρωπος με απαρέγκλιτες ιδεολογικές αρχές και οράματα. Πάντοτε μαχητής στις επάλξεις της ζωής και της κοινωνίας. Ένας ενεργός πολίτης, ένας πρωταγωνιστής στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα, μια ηγετική φυσιογνωμία, ένας μπροστάρης που ενέπνεε και συσπείρωνε τους ανθρώπους γύρω από το λόγο του με πάθος και όραμα.
 
Πώς να κλείσεις, αλήθεια, μια τόσο πολυκύμαντη και αγωνιστική ζωή στις συρμάτινες λέξεις μιας νεκρολογίας; Πώς να αποτυπώσεις το πάθος της πολιτικής που απέπνεε ο Αλέκος με την παρουσία και τη συμμετοχή του;
 
Αρκεί άραγε να αναφέρει κανείς πτυχές από την πολιτική δράση του ως ιδρυτικό μέλος του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ της Δυτικής Γερμανίας, ως Γραμματέα της Νομαρχιακής και ως υποψήφιου Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στο νομό της Φλώρινας;
Αρκεί να μιλήσει για την πολιτιστική του δραστηριότητα ως Προέδρου της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας, για τη συμμετοχή του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για τους συνδικαλιστικούς του αγώνες;
 
Σίγουρα κανένας τιμητικός τίτλος δεν μπορεί να αντισταθμίσει το μεγαλείο της παρουσίας του στις μεγάλες λαϊκές συγκεντρώσεις και να αποδώσει τη δύναμη της ψυχής του, όταν κατέθετε κομμάτια του εαυτού του στους πύρινους πολιτικούς του λόγους.
 
Γιατί η πολιτική, σύντροφε Αλέκο, ήταν ο χτύπος της καρδιάς σου. Κι αν λείπει η δυνατή φωνή σου από ανάμεσά μας σήμερα, η σιωπή σου, το ίδιο βροντερή και εύγλωττη, μας στέλνει το στερνό μήνυμα της αξίας του έντιμου αγώνα, της σπουδαιότητας να μάχεσαι για τα ιδανικά  σου, το μήνυμα της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο.
 
Μέσα σε έναν ετερογενή κόσμο ποικίλων πολιτικών αξιών και πρακτικών, μέσα σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο ετερόκλητων ιδεολογιών και ποικιλόμορφων συγκρούσεων πορεύτηκες απαρέγκλιτα, χωρίς να ξεφύγεις ποτέ από τον κοινωνικό προσανατολισμό σου και τις βαθιές κοινωνικές ευαισθησίες σου.
 
Πάντοτε ως ώριμος πολιτικός, ως μια φωνή «ιδανική κι αγαπημένη» που  μας κάνει «να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα», μια φωνή «που σηκώνει το πνεύμα του ανθρώπου σαν ένα στεφάνι Πρωτομαγιάς που έχει πέσει από το ανώφλι της πόρτας και το βάζει στη θέση του».
 
Έντιμε ευπατρίδη,
 
Η ώρα της συγκομιδής και της απολαβής για σένα που δούλεψες σκληρά, με ήθος, με συνέπεια και φλόγα ίσως να μην σε αντάμειψε όπως σου άξιζε, αλλά στη μνήμη και στην καρδιά των συμπολιτών σου έγινες η «φλεγομένη βάτος» της προσφοράς, ο πυρσός της ανιδιοτέλειας και του ήθους, ο φάρος της εντιμότητας και του ατέρμονου αγώνα.
 
Στην κιβωτό της σύγχρονης πολιτικής κληρονομιάς της Φλώρινας, αλλά και στα μύχια της συνείδησής μας, έχεις κερδίσει επάξια μια περίοπτη θέση. Γιατί διέθετες έναν μοναδικό τρόπο να μπαινοβγαίνεις στα γεγονότα, «χωρίς το ρούχο σου να πιάνεται από τα κλαδιά που απλώνει γύρω μας η χρησιμοθηρία και ο τυχοδιωκτισμός».
Να ορθοτομείς πρόσωπα και καταστάσεις χωρίς να φθείρεσαι από τη σκουριά των πρόσκαιρων επιδιώξεων και του ταπεινού οφέλους.
Να μας εμπνέεις με τους αγώνες σου.
 
Να μας κερνάς τη σωφροσύνη και τη σεμνότητά σου.
Να περνάς «και οι άλλοι να ακολουθούν στο αυλάκι που το πέρασμά σου αφήνει».
 
Θα σε θυμόμαστε, σύντροφε Αλέκο, και θα σε συναντούμε στο γενναίο χαμόγελο της τρυφερής και στοργικής συζύγου σου, της αγαπημένης μας Άρτας, που σαν πιστός Κυρηναίος σε συντρόφεψε με απαράμιλλη αφοσίωση, έτρεξε μαζί σου όλα αυτά τα χρόνια έναν μεγάλο μαραθώνιο ίσαμε τρεις ζωές  και ελάφρυνε με την  μοναδική της δύναμη τον Σταυρό του μαρτυρίου σου.
 
Θα σε συναντούμε στο ελπιδοφόρο βλέμμα της λατρεμένης σου Φωτεινής, που ήταν η χαρά και το μύρο της ζωής σου, και στα πρόσωπα των αδελφών σου που θα θρηνούν για σένα με οδύνη.
 
Και θα σε ξαναβρίσκουμε, Αλέκο, στους μπαξέδες της πολιτικής και των κοινωνικών αγώνων για μια καλύτερη ζωή, με δικαιοσύνη, με ισονομία  και αξιοπρέπεια.
   
Φίλε και συναγωνιστή,
 
«Ας είναι ο λόγος που έστειλα να σου κρατεί δαφνόφυλλο». Δεν έχω τρόπο αλλιώτικο, να ανταποδώσω τη μέγιστη τιμή που μου έκανες, μισός στη γη και ήδη μισός στον ουρανό, να δώσεις μαζί μου τον στερνό σου αγώνα. Ανεξαργύρωτη προσφορά.
 
Φίλτατε Αλέκο,
 
Σήμερα που η σαρανταπληγιασμένη, αλλά απροσκύνητη ψυχή σου ανοίγει πανιά, σου λέμε όλοι μας ότι υπήρξες σπάνιος άνθρωπος, υπέροχος σύζυγος, στοργικός πατέρας, τρυφερός αδερφός, και μοναδικός φίλος. Πάνω από όλα, όμως, θα τιμούμε και θα θυμόμαστε ότι ήσουν ένας γενναίος αγωνιστής, αθεράπευτα ιδεολόγος, αιρετικός της ύλης και ομόθρησκος των αετών. Για αυτό και…
 
«Γλυκά πυκνά η θύμηση,
Γλυκά πυκνά το δάκρυ,
Γλυκά πυκνά το χέρι σου,
Θα σπρώχνουν τη ζωή μας.»
 
Πολύτιμη και αιώνια η μνήμη σου, σύντροφε Αλέκο.

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Αλεξανδρίδης Αλέξανδρος του Θεοδώρου

 

Γεννήθηκε στο Ροδώνα Αμυνταίου το 1937 και μεγάλωσε στους Αγ. Αναργύρους του Δήμου Αετού. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Γκρατς της Αυστρίας και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παντρεμένος με την Άρτα Σαμαρτζή και έχουν μια κόρη, τη Φωτεινή.
Διετέλεσε μέλος του ΠΑΚ Δυτικής Γερμανίας, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ Δυτικής Γερμανίας και Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Φλώρινας. Από το 1977 ως το 1989 ήταν υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Φλώρινας. Συνδικαλιστής στον επαγγελματικό του χώρο, υπήρξε Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Φλώρινας και μέλος του Δ.Σ. του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Μακεδονίας για πολλά έτη. Επίσης, ήταν Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας και  μέλος της Στέγης Φιλοτέχνων καθώς και ιδρυτικό μέλος και πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣ Φλώρινας.

 

 

 

 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Κοινωνικές Παρεμβάσεις Επικήδειος Αλέκου Αλεξανδρίδη
Διαφήμιση

Στατιστικά

Μέλη : 2
Περιεχόμενο : 166
Σύνδεσμοι : 6
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 513031