Όλγα Μούσιου-Μυλωνά

Προσωπική ιστοσελίδα

Facebook Twitter RSS Feed 
Η ρητορική της σιδηρογροθιάς PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Ολγα Μουσιου   
Τετάρτη, 18 Αύγουστος 2010 14:27

Η ρητορική της σιδηρογροθιάς

και τα αθώα θύματα της βίας

 

 
Ολόκληρη η ελληνική κοινωνία σε μια κορυφαία έκφραση αλληλεγγύης και συμπαράστασης τις μέρες αυτές καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό και κραυγαλέο τρόπο την αποτρόπαιη δολοφονία του 15χρονου μαθητή στο κέντρο της Αθήνας το Σάββατο το βράδυ. Όλοι οι πολίτες εδώ και δυο μέρες (και ποιος ξέρει πόσες ακόμα) εκφράζουν την οδύνη, την οργή και την αγανάκτησή τους και δηλώνουν ότι θα εντείνουν τον αγώνα τους για να περιφρουρήσουν τις δημοκρατικές ελευθερίες και κατακτήσεις τους.
 
Η συμφιλίωση της Αστυνομίας με την ελληνική κοινωνία, έργο των ημερών του ΠΑΣΟΚ, μοιάζει να εξανεμίστηκε και ξαφνικά θαρρείς πως επιστρέψαμε στις μέρες του ’60. Τα Σώματα Ασφαλείας, που οφείλουν να προστατεύουν εμάς και τα παιδιά μας, βρίσκονται αναίτια πολλές φορές απέναντι, γιατί πρέπει να διαχειριστούν την μεγάλη κοινωνική κρίση που περνάμε σαν κοινωνία και να επιβάλουν την «τάξη» («όπου ακούς τάξη, ανθρώπινο κρέας μυρίζει», όπως λέει και ο ποιητής) σε ένα καζάνι που βράζει από πιέσεις κάθε είδους: ανεργία, φτώχεια, πείνα, ρατσισμοί, άγχος επιβίωσης, ………
 
Γιατί η δολοφονία του 15χρονου μαθητή, αποτελεί τον κρίκο μιας μαύρης αλυσίδας από αντικοινωνικές και αντιλαϊκές πολιτικές που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, όπως είναι η οικονομική εξαθλίωση των εργαζόμενων, η αύξηση της ανεργίας, η εκτίναξη της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας στα ύψη, η εμπορευματοποίηση των δημόσιων αγαθών, η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, η κλοπή των αποθεματικών και η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, και τόσα άλλα….
   
Πολιτικές που διαρρηγνύουν την συνοχή των πολιτών και κομματιάζουν τον κοινωνικό ιστό, δημιουργώντας βαθιές χαράδρες ανάμεσα στις οικονομικά διαφοροποιημένες ομάδες της ελληνικής κοινωνίας. Πολιτικές που στερούν το δικαίωμα στην ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον από τη νέα γενιά αυτού του τόπου και ψαλλιδίζουν τα όνειρα και τις προσδοκίες των παιδιών στρέφοντάς τα σε άλλες ανατρεπτικές αναζητήσεις.
 
Ο κύκλος βίας μεταξύ Αστυνομίας και διαδηλωτών τα τελευταία χρόνια  κορυφώνεται και οι αντιπαραθέσεις γίνονται όλο και πιο ακραίες. ΜΑΤ, αντιεξουσιαστές και Χρυσαυγίτες συγκρούονται με διάφορες αφορμές θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή, την ασφάλεια και τις περιουσίες πολλών πολιτών. Ο κύκλος αυτός της βίας, που δεν ωφελεί κανέναν και προκαλεί μεγάλα αποθέματα οργής σε έναν ευρύτερο νεανικό κοινωνικό χώρο, πρέπει να σπάσει.
 
Ο θάνατος ενός παιδιού από σφαίρα αστυνομικού είναι ένα γεγονός που μας θλίβει βαθιά και μας προβληματίζει. Χρειάζεται από όλους μας περισσότερη άσκηση στην ανοχή της άλλης άποψης, στην κατανόηση της διαφορετικότητας και στην συνειδητή προστασία της νεότητας, που έχει «δικαίωμα ακόμα και στο λάθος». Πόσο μάλλον σε μια ευτυχισμένη ζωή!
 
Και, βέβαια, πέρα από τις προσωπικές ευθύνες του καθενός μας, τεράστιες είναι οι ευθύνες της ηγεσίας της Αστυνομίας και κυρίως οι πολιτικές ευθύνες της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, αλλά και ολόκληρης της κυβέρνησης, γιατί δεν υπάρχει οργανωμένη πολιτική ασφάλειας. Η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται ότι αδυνατεί να διαχειριστεί μια κατάσταση που η ίδια προκάλεσε με τη στάση της και είναι αδύναμη να τιθασεύσει τις όλο και πιο βίαιες παρορμήσεις της αστυνόμευσης.
 
Αυτή η πολιτική της ΝΔ που προωθεί τις δυνάμεις της ανεξέλεγκτης αγοράς έχει ως απαραίτητο στήριγμα και επιλογή της την κρατική βία και την καταστολή. Αυτή η πολιτική που επιβάλλει την «ρητορική της σιδηρογροθιάς» και κρατά ανοιχτή την πόρτα της κομματικοποίησης στην ΕΛ.ΑΣ., μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες και πυροδοτεί όλο και περισσότερες κοινωνικές εκρήξεις με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους μας.

«Μπροστά στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, μπροστά στην απώλεια σεβασμού απέναντι στον πολίτη, μπροστά στην απώλεια σεβασμού της κοινής λογικής», όπως είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, οφείλουμε όλοι να κάνουμε τον προσωπικό μας αγώνα και να νικήσουμε τις νοοτροπίες και τις πρακτικές της αυθαιρεσίας και του αυταρχισμού, που πολώνουν την κοινωνία και ενισχύουν την σύγκρουση, την ανομία και την βαρβαρότητα. ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ!!!

 

 

Όλγα Μούσιου-Μυλωνά
Σχολική Σύμβουλος Π.Ε.

 

 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Κοινωνικές Παρεμβάσεις Η ρητορική της σιδηρογροθιάς
Διαφήμιση

Στατιστικά

Μέλη : 2
Περιεχόμενο : 166
Σύνδεσμοι : 6
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 512997