Όλγα Μούσιου-Μυλωνά

Προσωπική ιστοσελίδα

Facebook Twitter RSS Feed 
Προστατέψτε τα όνειρα μας PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Ολγα Μουσιου   
Τετάρτη, 18 Αύγουστος 2010 14:34

«Προστατέψτε τα όνειρά μας!»

Η παιδικότητα εκπέμπει S.O.S.


 

Όλγα Μούσιου-Μυλωνά
Σχολική Σύμβουλος Π.Ε.


 
Είναι γεγονός ότι στην εποχή μας η παιδική ηλικία υφίσταται έναν ιδιότυπο συγκαλυμμένο «βιασμό» με την έκθεση των παιδιών σε διαρκείς κινδύνους. Η οικονομική δυσπραγία και η εκτεταμένη ανεργία, που πλήττουν τη χώρα μας όπως και τις περισσότερες χώρες του πλανήτη,  έχει οδηγήσει πολλές οικογένειες στη φτώχεια, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται πολλά ακραία περιστατικά εμπορίας βρεφών και απαγωγών παιδιών με στόχο την εκμετάλλευση ανθρώπινων οργάνων.
Η γενικότερη κοινωνική κρίση, η αμφισβήτηση των αξιών, η ιδεολογική σύγχυση που επικρατεί και οι ρωγμές στον κοινωνικό ιστό κάθε κοινωνίας  δυσχεραίνουν την διαβίωση της οικογένειας και επιβαρύνουν τον ήδη δύσκολο προσανατολισμό των παιδιών μέσα σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από τον καταιγισμό των πληροφοριών, την πληθώρα της γνώσης, αλλά και τους αναρίθμητους κινδύνους.
Στο βαρύ φορτίο των μαθημάτων της ημέρας, από τα πρώτα χρόνια της σχολικής φοίτησης, έρχεται να προστεθεί το βάρος των φροντιστηρίων και των πολλών υποχρεώσεων των παιδιών, που τους στερούν την πιο φυσιολογική τους δραστηριότητα, το παιχνίδι. Το σχολείο επιμένει να επιβραβεύει και να καλλιεργεί στόχους περασμένων εποχών, όπως την αποστήθιση, το ατέλειωτο γράψιμο κυρίως γραμματικών ασκήσεων και την πληθώρα των γνώσεων, ενώ προέχει περισσότερο από κάθε άλλη εποχή σήμερα η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και του τρόπου αναζήτησης της γνώσης και των πληροφοριών, η δημιουργική έκφραση και η ανάπτυξη στάσεων και συμπεριφορών-δεξιοτήτων συλλογικής δράσης και συνεργατικότητας.
Η πρώιμη εισαγωγή των παιδιών στον κόσμο των ενηλίκων με τις ειδήσεις που παρουσιάζουν έναν κόσμο ζοφερό και ένα αβέβαιο μέλλον, με τις εκπομπές βίας και τις ανεξέλεγκτες προβολές ακατάλληλων για κάποιες ηλικίες θεαμάτων, δεν μπορεί εύκολα να αποτιμηθεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το περιθώριο για σχέδια και οράματα στενεύει και περιορίζεται εξαιρετικά.
Εκτός από όλα αυτά, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούμε όλο και περισσότερο την παρουσία παιδιών σε τηλεοπτικές εκπομπές και διαγωνισμούς. Χαριτωμένα παιδάκια, έρμαια στη βορά της τηλεθέασης και στα αδηφάγα μάτια των τηλεθεατών που αναζητούν μερίδια ευτυχίας στις ζωές των άλλων, συναγωνίζονται σε χορευτικές φιγούρες και ξεδιπλώνουν τα ταλέντα τους επιζητώντας μια θέση στον λαμπερό κόσμο της showbiz και της δημοσιότητας.
Ποιος, όμως, θα προστατέψει αυτά τα παιδιά, όταν οι ίδιοι οι γονείς τους τα εκθέτουν σε διαδικασίες υψηλού κινδύνου, χωρίς να αναλογίζονται ότι κάθε ηλικία του ανθρώπου έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, τις δικές της ανάγκες και πρέπει σε κάθε στάδιο να βιώνουμε τις ανάλογες εμπειρίες; Ποιος θα προτάξει την ολόπλευρη και ισορροπημένη ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού, όταν η πιο πηγαία έκφραση του ανθρώπου μέσα από την τέχνη συνδέεται τόσο πρόωρα με έναν σκληρό ανταγωνισμό και μια στυγνή αξιολόγηση ανάρμοστη με την αυταξία της παιδικής εκφραστικότητας;
Είναι γνωστή η εξέλιξη πολλών καλλιτεχνών που ξεκίνησαν ως «παιδιά-θαύματα» και βίωσαν σε μικρή ηλικία καταστάσεις και εμπειρίες που δεν ήταν σε θέση να τις διαχειριστούν με τραγικές συνέπειες για τη ζωή τους. Είναι, επίσης, γνωστά τα κυκλώματα της παρανομίας που καραδοκούν να εκμεταλλευτούν με ποικίλους τρόπους τα παιδιά μας.
Τα παιδιά είναι αδιαμφισβήτητα οι πιο ελκυστικοί πρωταγωνιστές, η χάρη της παιδικότητας και η γοητεία της νεότητας προσελκύουν το ενδιαφέρον των θεατών. Σίγουρα, όμως, ο τρόπος προβολής τους δεν ο πιο κατάλληλος. Υπάρχουν θεσμοί και δράσεις στο σχολείο και σε συλλόγους πολιτιστικούς. Στους χώρους αυτούς γίνονται ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που υποστηρίζουν ένα παιδί να καλλιεργήσει τα ταλέντα και τις δεξιότητές του και να τις παρουσιάσει στα πλαίσια εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, όπου η δημοσιοποίηση θα λειτουργεί ως υγιής διαδικασία και εμπειρία κοινωνικοποίησης.
Στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής των Εφήβων μια νεαρή κοπέλα καταθέτοντας τη διαμαρτυρία της γενιάς της είχε πει με παρρησία: «Επιτέλους, είμαστε το μέλλον του τόπου! Προστατέψτε τα όνειρά μας!». Μια απεγνωσμένη φράση με πολλαπλό νόημα και μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η εφηβεία και η παιδικότητα εκπέμπουν το δικό τους S.O.S. στον κόσμο των ενηλίκων. Χρέος μας να αφουγκραστούμε το μήνυμα της νέας γενιάς και να δράσουμε ανάλογα.

 

 

Όλγα Μούσιου-Μυλωνά
Σχολική Σύμβουλος Π.Ε.

 

 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Κοινωνικές Παρεμβάσεις Προστατέψτε τα όνειρα μας
Διαφήμιση

Στατιστικά

Μέλη : 2
Περιεχόμενο : 166
Σύνδεσμοι : 6
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 513011