Όλγα Μούσιου-Μυλωνά

Προσωπική ιστοσελίδα

Facebook Twitter RSS Feed 
11 Δεκεμβρίου PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Ολγα Μουσιου   
Παρασκευή, 20 Αύγουστος 2010 11:27

11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ

 


Η Σύμβαση του 1989 για τα Δικαιώματα των Παιδιών είναι το πιο σημαντικό θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των παιδιών και έχει τον μεγαλύτερο αριθμό συμβαλλόμενων κρατών από οποιαδήποτε άλλη σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην παγκόσμια ιστορία. Μολονότι, όμως, τα δικαιώματα των παιδιών έχουν αποτυπωθεί σε διεθνή κείμενα και είναι διεθνώς αναγνωρισμένα, η παγκόσμια πρακτική επιβεβαιώνει το αντίθετο με αποτέλεσμα να καταγράφεται διεθνώς μια συστηματική και σκόπιμη παραβίαση των δικαιωμάτων αυτών με πολλαπλές μορφές δίωξης σε βάρος παιδιών.
 
Πάνω από 2.000.000 παιδιά σκοτώθηκαν την τελευταία δεκαετία σε πολεμικές συγκρούσεις. Άλλα 6.000.000 παιδιά εκτιμάται ότι έχουν τραυματιστεί ή ακρωτηριαστεί στις συρράξεις αυτές. Οι μισοί από τους 1,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο που επιβιώνουν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα είναι παιδιά. 10.000.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν από πείνα και από αρρώστιες που προέρχονται από υποσιτισμό.
 
Περίπου 25.000.000 παιδιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή ξεριζωμένα από τις εστίες τους και είναι εκτεθειμένα σε μέγιστους κινδύνους για τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Μόνο στη Δυτική Ευρώπη υπάρχουν 100.000 παιδιά ασυνόδευτα, που αγωνίζονται μόνα τους να επιβιώσουν.
 
Σε 87 χώρες του κόσμου τα παιδιά ζουν ανάμεσα σε 60.000.000 νάρκες. Πάνω από 10.000 παιδιά κάθε χρόνο συνεχίζουν να ακρωτηριάζονται από τις νάρκες αυτές.
 
Περισσότερα από 300.000 παιδιά, η πλειοψηφία τους κάτω των 10 ετών, υπηρετούν σήμερα ως στρατιώτες σε όλο τον κόσμο. Πολλά από τα παιδιά αυτά, κυρίως τα κορίτσια, υποχρεώνονται σε διάφορες μορφές σεξουαλικής δουλείας. Ο ιός του ΑΙDS έχει εξολοθρεύσει πάνω από 3.800.000 παιδιά και έχει ορφανέψει άλλα 13.000.000………..
 
Ο χάρτης της δυστυχίας και της εξαθλίωσης των παιδιών δεν έχει τελειωμό. Αμέτρητα παιδιά στις υπό ανάπτυξη χώρες βρίσκονται καθημερινά σε κινδύνους, πεθαίνουν από απλές ασθένειες, στερούνται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα της αξιοπρεπούς διαβίωσης με ασφάλεια και προστασία, εργάζονται σκληρά και δε χαίρονται την παιδική ηλικία. Η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. είναι ο επίσημος θεσμικός φορέας που προστατεύει αυτά τα παιδιά με διάφορους τρόπους, όπως με εφαρμογή προγραμμάτων επανένωσης των οικογενειών, με παροχή νομικής προστασίας σε παιδιά πρόσφυγες και με διακρατικές συνεργασίες.
 
Χρέος όλων των ενηλίκων αυτής της γης είναι να βάλουμε πραγματικά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας τα παιδιά και το μέλλον τους. Έτσι, απλά.

 

 
Όλγα Μούσιου-Μυλωνά,
Σχολική Σύμβουλος Π.Ε.

 

 

 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παιδαγωγικά Κείμενα - Άρθρα 11 Δεκεμβρίου
Διαφήμιση

Στατιστικά

Μέλη : 2
Περιεχόμενο : 166
Σύνδεσμοι : 6
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 513038