Όλγα Μούσιου-Μυλωνά

Προσωπική ιστοσελίδα

Facebook Twitter RSS Feed 
Ευαισθητοποίηση μαθητών για τα άγρια ζώα PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Ολγα Μουσιου   
Παρασκευή, 20 Αύγουστος 2010 11:40

 «Ευαισθητοποίηση των μαθητών για την προστασία των άγριων ζώων»

 

 

Της Όλγας Μούσιου-Μυλωνά
Σχολικής Συμβούλου Π.Ε.

 


Αγαπητοί συνάδελφοι,
στο πλαίσιο του πολυσύνθετου ρόλου μας ως εκπαιδευτικών στοχεύουμε μεταξύ άλλων και στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών μας. Ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον, η προστασία των ζώων και ιδιαίτερα της άγριας ζωής αποτελεί σημαντική πτυχή των αξιών που οφείλουμε να καλλιεργήσουμε στα νέα παιδιά, εφόσον η σημασία τους για τη διατήρηση της ισορροπίας όλου τους πλανήτη είναι αδιαμφισβήτητη και η σχέση μας με τα ζώα, που είναι ανυπεράσπιστα στην ανθρώπινη ασυδοσία, είναι δείκτης του πολιτισμού μας.
 
Είδος παρωχημένης και απάνθρωπης ψυχαγωγίας αποτελούν τα διάφορα «τσίρκο» άγριων ζώων που περιφέρονται ανά τον κόσμο και πολλές φορές φιλοξενούνται και στην περιοχή μας. Βέβαια, η λειτουργία των τσίρκο  εμπίπτει ακόμη στα όρια της νομιμότητας, αλλά οι περιβαλλοντικές αξίες της εποχής μας καθιστούν εκτός ορίων ηθικής τον εγκλεισμό και τη σκληρή κακοποίηση των άγριων ζώων που η θέση τους είναι το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ανήκουν.
 
Όλοι γνωρίζουμε ότι η προμήθεια των ζώων στα τσίρκο γίνεται κυρίως μέσα από  παράνομο κυνήγι ειδών υπό εξαφάνιση με ανεξέλεγκτες συνέπειες για τη φύση. Ο παγκόσμιος παράνομος τζίρος από το εμπόριο άγριων ζώων είναι τρίτος μετά το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων.
 
Τα ζώα στα τσίρκο υφίστανται απερίγραπτα βασανιστήρια. Υποφέρουν φριχτά από πείνα, δίψα, κρύο, ανελέητο ξύλο, και κάθε είδους βασανισμό προκειμένου να κάνουν αφύσικα για τα ένστικτά τους νούμερα, όπως πέρασμα μέσα από φλεγόμενα στεφάνια, κάτι που φοβίζει αφάνταστα τα ζώα, ισορρόπηση στο ένα ή τα δύο πόδια για τους ελέφαντες, και πολλές εντελώς εξευτελιστικές και ανάρμοστες για τη φύση τους δραστηριότητες. Στη διάρκεια αυτής της ιδιότυπης «εκπαίδευσης» πολλά ζώα πεθαίνουν, προσπαθώντας να εκτελέσουν ακροβατικά «νούμερα», ενώ όταν γεράσουν εκτελούνται στυγνά ή γίνονται πειραματόζωα.
 
Οι συνθήκες μεταφοράς και διαβίωσής τους είναι εντελώς αφύσικες για τα περήφανα άγρια ζώα, που αντί να τρέχουν ελεύθερα στη φύση,  περνούν μέσα σε κλουβιά μικρών διαστάσεων σε πλήρη ακινησία το 90% της ζωής τους. Τα δυστυχή ζώα βιώνουν απότομες και δυσβάσταχτες για την ύπαρξή τους κλιματικές αλλαγές καθώς πηγαίνουν από τόπο σε τόπο, διατρέφονται με τροφή κακής ποιότητας που συχνά περιλαμβάνει και τα αδέσποτα ζώα της περιοχής και στερούνται κτηνιατρικής φροντίδας.
 
Επομένως, συμμετέχοντας στα θεάματα των τσίρκο με άγρια ζώα συμπράττουμε σε μια βαρβαρότητα που θυμίζει τη ρωμαϊκή εποχή. Μια πολύ αρνητική επίπτωση της όλης διαδικασίας είναι ότι τα παιδιά εξοικειώνονται σε τέτοιου είδους θεάματα εξευτελισμού, εγκλεισμού και βασανισμού των ζώων, θεωρούν ότι είναι χαριτωμένο και φυσικό να κάνουν τα ζώα αφύσικες δραστηριότητες και να υπακούουν απόλυτα στον θηριοδαμαστή τους.
 
Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρώ ότι είναι σημαντικό στο μάθημα της περιβαλλοντικής αγωγής να ενημερωθούν οι μαθητές μας για όλες αυτές τις συνθήκες λειτουργίας των τσίρκο και για όλες τις αρνητικές συνέπειες της κακοποίησης και εξαφάνισης των άγριων ζώων. Στην τρυφερή παιδική και νεανική ηλικία, όπου διαμορφώνονται στάσεις και αξίες που ακολουθούν τον άνθρωπο σε όλη του τη ζωή, είναι χρέος μας με τις κατάλληλες παρεμβάσεις να βοηθήσουμε τους μαθητές μας να αναπτύξουν υγιείς συμπεριφορές και συνήθειες και να διαμορφώσουν ευαισθητοποιημένη περιβαλλοντική συνείδηση.
 
Με αφορμή τη λειτουργία τσίρκο σε γειτονικούς νομούς, να σας θυμίσω το ερασιτεχνικό video-καταγγελία για την κακοποίηση ζώων στα παρασκήνια γνωστού τσίρκο, στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο της Φλώρινας, (2 Μαΐου 2009) που μέσω του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ έκανε το γύρο όλων των μεγάλων καναλιών της χώρας μας και αποτέλεσε μεγάλο θέμα σε πολλές ελληνικές και ξένες ιστοσελίδες  του διαδικτύου.
 
Σε μια εποχή που η περιβαλλοντική ευαισθησία θεωρείται προϋπόθεση της ίδιας μας της ζωής, οι αντιδράσεις πολιτών και πολιτικών προσώπων, οι διαμαρτυρίες οικολογικών οργανώσεων, όπως του Αρκτούρου και των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης πληθαίνουν διαρκώς. Το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων (G.A.W.F.) έχει καταθέσει για ψήφιση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης νομοσχέδιο για την απαγόρευση εισόδου τσίρκο με ζώα στην Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικό να ενώσουμε τη φωνή μας με όσους αντιδρούν σε αυτόν τον αποκρουστικό και απαράδεκτο τρόπο «διασκέδασης». Η ηθική της εποχής μας  επιβάλλει να υποστηρίζουμε τη διαβίωση των άγριων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον.

 

 

Όλγα Μούσιου-Μυλωνά

Σχολική Σύμβουλος Π.Ε.ΥΓ. 30.000 πολίτες έχουν δηλώσει ήδη ενυπόγραφα την αντίθεσή τους στην είσοδο τσίρκο με ζώα στη χώρα μας. Υπογράψτε στο www.arcturos.wordpress.com και η υπογραφή σας θα φτάσει στο Κοινοβούλιο.

  

 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παιδαγωγικά Κείμενα - Άρθρα Ευαισθητοποίηση μαθητών για τα άγρια ζώα
Διαφήμιση

Στατιστικά

Μέλη : 2
Περιεχόμενο : 166
Σύνδεσμοι : 6
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 513039