Όλγα Μούσιου-Μυλωνά

Προσωπική ιστοσελίδα

Facebook Twitter RSS Feed 
Σχολή γονέων PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Ολγα Μουσιου   
Παρασκευή, 20 Αύγουστος 2010 11:48

ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ:

ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ

 


Όλγα Μούσιου-Μυλωνά
Σχολική Σύμβουλος Π.Ε.

 


Η Σχολή Γονέων της Ι. Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας ξεκίνησε  για 7η συνεχή χρονιά τον κύκλο των μαθημάτων του ακαδημαϊκού έτους 2008 με ιδιαίτερες προσδοκίες και αισιοδοξία. Με την ευκαιρία της αλλαγής σκυτάλης και την ανάληψη της ευθύνης λειτουργίας της Σχολής από τις αγαπητές κυρίες του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Στήριξης Γυναικών «Σωσάννα», αισθάνομαι την ανάγκη να απευθύνω δημόσια τις ευχές μου για την ευόδωση της λειτουργίας του συγκεκριμένου θεσμού της Μητρόπολής μας για άλλη μια χρονιά.
 
Η Σχολή Γονέων δημιουργήθηκε το 2000 με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Φλώρινας, κ. Θεοκλήτου και στο πλαίσιο της λειτουργίας της πραγματοποιήθηκαν τα 6 προηγούμενα χρόνια 78 σημαντικές εκδηλώσεις με την παρουσία πολυπληθούς ακροατηρίου.
 
Η δημιουργία της Σχολής Γονέων στηρίχτηκε σε τρεις παραδοχές. Η πρώτη είναι ότι η αγωγή των παιδιών αποτελεί έργο ανεκτίμητης αξίας. Διαπλάθει και διαμορφώνει ολοκληρωμένες και ισορροπημένες προσωπικότητες που ξέρουν να εκτιμούν την ομορφιά της ζωής και να απολαμβάνουν τη χαρά της δημιουργίας και της κοινωνικής προσφοράς.
 
Η δεύτερη παραδοχή θεωρεί την αγωγή υπόθεση συμμετοχική. Οικογένεια, σχολείο, εκκλησία και πολιτεία με τους ποικίλους θεσμούς της διαδραματίζουν σημαντικό και συμπληρωματικό ρόλο με κοινούς σκοπούς και προτεραιότητες, χωρίς, βέβαια, να αγνοούμε τη βαρύνουσα και καθοριστική συμβολή της οικογένειας στη διαμόρφωση του χαρακτήρα, της προσωπικότητας και του αξιακού συστήματος των νέων ανθρώπων.
 
Η τρίτη παραδοχή αναφέρεται στο ότι το ευαίσθητο, πολύπλοκο  και περίτεχνο έργο της αγωγής δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το περίσσευμα της αγάπης των γονιών δεν είναι πάντοτε αρκετό για να αντιμετωπίσει με επιτυχία καταστάσεις και προβλήματα που εμφανίζονται κατά την ανάπτυξη των παιδιών. Έτσι, λοιπόν, είναι προφανές ότι ως γονείς χρειαζόμαστε ενίσχυση και συμπαράσταση, χρειαζόμαστε ενημέρωση και πληροφόρηση, χρειαζόμαστε πίστη, δύναμη και υπομονή.
 
Για αυτό και η Σχολή Γονέων προσπάθησε στις συναντήσεις της να συγκεράσει το λόγο της επιστήμης, που αιτιολογεί, ερμηνεύει και κατευθύνει, με το λόγο του Θεού, που δίνει την προοπτική της ελπίδας, της πίστης και της αισιοδοξίας.
 
Ως διοργανώτρια του προγράμματος και υπεύθυνη λειτουργίας της Σχολής Γονέων για 5 ακαδημαϊκά έτη είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη που αφήνω αυτόν τον ρόλο και παράλληλα πολύ χαρούμενη που αναλαμβάνουν την ευθύνη αυτή εκλεκτές φίλες, με επιστημονική κατάρτιση και διάθεση προσφοράς, κατάλληλες και ικανές όχι μόνο να ανταποκριθούν με ζήλο, αλλά και να αναβαθμίσουν τη λειτουργία της Σχολής Γονέων.
 
Ευχαριστώ θερμά τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ. Θεόκλητο, τον Πρωτοσύγκελο Αρχιμανδρίτη Ιουστίνο Μπαρδάκα και τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μητρόπολης Φλώρινας, π. Δημοσθένη Παπαδόπουλο, γιατί μου εμπιστεύτηκαν το σπουδαίο αυτό έργο για όλα αυτά τα χρόνια και μου συμπαραστάθηκαν  αμέριστα σε κάθε ενέργεια και πρωτοβουλία σχετικά με τη λειτουργία του θεσμού. Η συνεργασία μου με την Μητρόπολή μας συνεχίζεται μέσα από έναν άλλο ρόλο, εξίσου σημαντικό και ενδιαφέροντα.
 
Ευχαριστώ, επίσης, τους εκλεκτούς ομιλητές, διακεκριμένους επιστήμονες και φωτισμένους ιερείς, που ανταποκρίθηκαν με προθυμία στην πρόσκλησή μας και παρουσίασαν πολύ σημαντικά θέματα στα μέλη της Σχολής Γονέων. Η ανιδιοτελής προσφορά τους στη Μητρόπολή μας και στην τοπική κοινωνία της Φλώρινας θεωρώ ότι καταξιώνουν την επιστημονική και ανθρώπινη υπόστασή τους και ολοκληρώνουν τη συνολική συνεισφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.
 
Ιδιαιτέρως ευχαριστώ τους δημοσιογράφους των τοπικών και περιφερειακών μέσων επικοινωνίας (εφημερίδων, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών), οι οποίοι προέβαλαν και ανέδειξαν το έργο της Σχολής Γονέων συμβάλλοντας με το μοναδικό τους τρόπο στην επιτυχία του θεσμού.
 
Τέλος, ευχαριστώ όλους τους αγαπητούς μας συμπολίτες, που με τη έντονη παρουσία και η συμμετοχή τους στα μαθήματα επιβεβαίωσαν την ανάγκη που έχουμε ως  γονείς να ενισχυθούμε στο γονεϊκό μας ρόλο, αλλά και τη βαθύτερη επιθυμία όλων μας να ενισχυθούμε πνευματικά και να καθοδηγηθούμε στον ορθό χειρισμό των ποικίλων προβλημάτων που προκύπτουν καθημερινά στην οικογενειακή και την κοινωνική μας ζωή. Η ενθουσιώδης συμμετοχή των εγγεγραμμένων μελών, που έφτασε τα 485 άτομα, η προσήλωση των ακροατών κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων και ο γόνιμος και εκτενής διάλογος που ακολουθούσε κάθε διάλεξη ήταν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ενός θεσμού, που αγαπήθηκε και πλαισιώθηκε με ξεχωριστό ενδιαφέρον από τον κόσμο της Φλώρινας.
 
Επιπρόσθετα, η μαγνητοφώνηση των μαθημάτων και η αυτούσια μετάδοσή τους από το ραδιοφωνικό σταθμό της Ι. Μητρόπολης Φλώρινας «Ο Ιερός Χρυσόστομος» κάθε πρωινό της Πέμπτης πολλαπλασίαζε τα θετικά οφέλη της Σχολής Γονέων και δημιουργούσε έναν κύκλο πολυάριθμων μελών, τα οποία συμμετείχαν στο θεσμό νοερά, αλλά εξίσου ένθερμα.
 
Για την ακαδημαϊκή χρονιά 2008 προγραμματίστηκε ένας κύκλος 11 εισηγήσεων με το γενικό τίτλο «Μαθαίνω να επικοινωνώ στην οικογένεια», με πολύ σημαντικούς ομιλητές και ενδιαφέροντα θέματα. Τα μαθήματα θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται στην αίθουσα δεξιώσεων του ξενοδοχείου «Λύγκος» με την ευλογία του Μητροπολίτη μας κ. Θεοκλήτου, η οποία προσδίδει μια ιδιαίτερη πνευματική διάσταση σε όλες τις συναντήσεις. Η αγαπητή, κ. Μαρία Τούλιου, παιδιάτρος, εκλεκτή φίλη και ιδανική για τον ρόλο αυτό, είναι η νέα συντονίστρια των μαθημάτων και ήδη με την πρώτη παρουσία της κατενθουσίασε το ακροατήριο.
 
Εύχομαι ολόψυχα η Σχολή Γονέων της Ι. Μητρόπολής μας για άλλη μια χρονιά να είναι μια στοργική  επιστημονική και θεολογική εστία, που θα αναζωπυρώσει και θα ενισχύσει τις ψυχές όσων την εμπιστεύονται και καταφεύγουν σε αυτήν για να ενημερωθούν και να υποστηριχτούν πνευματικά στο δύσκολο έργο της ανατροφής της νέας γενιάς.

 

 

 

Όλγα Μούσιου-Μυλωνά
Σχολική Σύμβουλος Π.Ε. Φλώρινας
 

 

 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παιδαγωγικά Κείμενα - Άρθρα Σχολή γονέων
Διαφήμιση

Στατιστικά

Μέλη : 2
Περιεχόμενο : 166
Σύνδεσμοι : 6
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 513007