Όλγα Μούσιου-Μυλωνά

Προσωπική ιστοσελίδα

Facebook Twitter RSS Feed 
Χαιρετισμός Όλγας Μούσιου PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Ολγα Μουσιου   
Παρασκευή, 20 Αύγουστος 2010 11:51

Χαιρετισμός της Όλγας Μούσιου-Μυλωνά,

Σχολικής Συμβούλου Π.Ε. στην εκδήλωση παρουσίασης του περιβαλλοντικού εκπαιδευτικού φακέλου «Οι λίμνες πάνε… σχολείο».

 

 
Αγαπητέ κ. Δήμαρχε,
επίσημοι προσκεκλημένοι, εκλεκτές κυρίες και αγαπητοί κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι εκπαιδευτικοί,
ως Σχολική Σύμβουλος πολλών σχολείων της περιοχής Αμυνταίου παρευρίσκομαι με ιδιαίτερη χαρά στην αποψινή εκδήλωση του Δήμου Αμυνταίου με την ευκαιρία της παρουσίασης του περιβαλλοντικού εκπαιδευτικού φακέλου «Οι λίμνες πάνε… σχολείο».
«Οι λίμνες μας, κυρίες και κύριοι, πάνε… σχολείο» για να ζητήσουν τη βοήθειά του. Οι λίμνες μας εκπέμπουν σήμα κινδύνου, γιατί αργοπεθαίνουν μέρα με τη μέρα. Η απουσία μιας σαφούς υδατικής πολιτικής για την προστασία των επιφανειακών και υπόγειων υδάτινων πόρων, η ανεξέλεγκτη ρύπανση με αστικά και βιομηχανικά λύματα και με φυτοφάρμακα, καθώς και η υπεράντληση των νερών για αλόγιστη χρήση έχουν οδηγήσει τις λίμνες μας σε μια πρωτοφανή ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση.
 
Η υποβάθμιση αυτή προκαλεί μια πολύ σοβαρή καταστροφή όλου του οικοσυστήματος που αναπτύσσεται στις περιοχές των λιμνών, μέσα και γύρω, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον μακροπρόθεσμα. Άμεσα συνεπακόλουθα αυτής της καταστροφής είναι η αδυναμία άρδευσης των καλλιεργειών της περιοχής, η απώλεια της φυσικής ομορφιάς του τόπου, με συνέπειες στον τουρισμό και την οικονομία, αλλά και η συρρίκνωση της αλιείας, μιας σημαντικής οικονομικής δραστηριότητας του νομού μας.
 
Η κατάσταση στο υδάτινο δυναμικό της περιοχής, σύμφωνα με έρευνες, αλλά και από την ορατή σε όλους πλέον κατάσταση των λιμνών μας, είναι οριακή και θα πρέπει να παρθούν γενναία μέτρα για την προστασία των επιφανειακών και υπόγειων νερών του τόπου μας. Στη σύγχρονη εποχή μας πρώτιστη προτεραιότητα αποτελεί η  διατήρηση της αειφορίας των οικοσυστημάτων και η ήπια, «πράσινη», οικολογική και βιώσιμη ανάπτυξη. Για αυτό και «Οι λίμνες μας πάνε… σχολείο». Για να ζητήσουν τη βοήθεια του για τη διαμόρφωση οικολογικών στάσεων και αντιλήψεων θετικών προς το περιβάλλον στα παιδιά, στους μελλοντικούς κατοίκους του πλανήτη.
 
Αλλά και «Το σχολείο… πάει στις λίμνες», κυρίες και κύριοι, γιατί, το νέο σχολείο, που ανταποκρίνεται στις κοινωνικές απαιτήσεις του νέου ρόλου του, που ενδιαφέρεται για την επίλυση των ποικίλων προβλημάτων της σύγχρονης ζωής, ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία, πάει παντού.
 
Το σύγχρονο σχολείο, σύμφωνα με τις νέες επιστημολογικές, παιδαγωγικές και κοινωνικές αντιλήψεις για τη φύση της γνώσης, για τη διαδικασία της μάθησης και για το περιεχόμενο της γενικής παιδείας, ακολουθεί μια νέα ολιστική οργάνωση της σχολικής γνώσης, πέρα από την παραδοσιακή των ανεξάρτητων και αυτοτελών μαθημάτων, που γνωρίζουμε εμείς οι μεγαλύτεροι από τη βασική μας εκπαίδευση. Στα νέα αυτά πλαίσια της Διαθεματικότητας και της Διεπιστημονικότητας, οι μαθητές ασχολούνται με ζητήματα, θέματα και προβλήματα των προσωπικών ενδιαφερόντων τους, του άμεσου κοινωνικού και πολιτισμικού τους περιβάλλοντος και της επικαιρότητας.
Εκτός, λοιπόν, από την παραδοσιακή διάρθρωση της ύλης και του Αναλυτικού προγράμματος σε αυτόνομα μαθήματα, έχουμε και εναλλακτικές προσεγγίσεις της σχολικής γνώσης στα πλαίσια της Ευέλικτης ζώνης, όπου οι μαθητές μας ασχολούνται με την Περιβαλλοντική εκπαίδευση, την Αγωγή υγείας και την Καλλιτεχνική – Πολιτιστική εκπαίδευση, χωρίς τα συμβατικά σχολικά βιβλία, αλλά με ποικίλο πληροφοριακό υλικό. Για τους λόγους αυτούς η εκπόνηση ενός περιβαλλοντικού εκπαιδευτικού φακέλου αποκτά ιδιαίτερη σημασία, γιατί διευκολύνει την εκπαιδευτική διαδικασία προάγοντας ταυτόχρονα φλέγοντα ζητήματα της περιοχής.
 
Όμως, αγαπητοί φίλοι, για το σχολείο η μελέτη των λιμνών δεν είναι μόνο θέμα περιβαλλοντικό, δεν έχει μόνο γνωστική, οικονομική και  τουριστική διάσταση, αλλά αποτελεί πυλώνα πολιτιστικής και αναπτυξιακής αναφοράς. Γιατί μέσα από τα νερά τους αναδύονται μύθοι, ιστορίες, θρύλοι, ήθη και έθιμα, η ίδια η ιστορία και ο πολιτισμός του τόπου μας και πάνω στα νερά των λιμνών μας καθρεφτίζονται οι ελπίδες και οι προσδοκίες μας για ένα καλύτερο αύριο. Όλοι μας γνωρίζουμε καλά ότι το μέλλον της περιοχής μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις λίμνες μας.
 
Θερμά συγχαρητήρια, λοιπόν, στον Δήμαρχο Αμυνταίου, κ. Κώστα  Θεοδωρίδη, για την υποστήριξη της πρωτοβουλίας, στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς κ.κ. Γιάννη Δαϊκόπουλο και Νίκο Νάνη, για την εξαίρετη δουλειά τους, σε όλους τους επιστημονικούς και καλλιτεχνικούς συνεργάτες που συνέβαλαν στη δημιουργία του φακέλου και στην επικεφαλής της εταιρείας «Πανδώρα DTW Ε.Π.Ε.», κ. Ντόρη Κουτουράτσα, η οποία έχει τη μαγική δύναμη να δίνει στα σημαντικά γεγονότα την επικοινωνιακή λάμψη που τους αξίζει και γνωρίζει να συντονίζει σπουδαίες διοργανώσεις.
 
Σας ευχαριστώ

 

 

 

Όλγα Μούσιου-Μυλωνά
Σχολική Σύμβουλος Π.Ε.

 

 

 

 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παιδαγωγικά Κείμενα - Άρθρα Χαιρετισμός Όλγας Μούσιου
Διαφήμιση

Στατιστικά

Μέλη : 2
Περιεχόμενο : 166
Σύνδεσμοι : 6
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 513029